Jel Fesztivál Debrecenben
Dátum: 2006. szeptember 5., kedd, 12:21
A Csokonai Színház Nagy József, a világhírű magyar származású koreográfus pályájának 20. évfordulóját ünnepli a szeptember 18-tól 22-ig tartó Jel Fesztivállal, Debrecenben.
A vajdasági születésű Nagy József képzőművészeti tanulmányok
után az ELTE művészettörténet szakán tanul Budapesten, s közben M. Kecskés András pantomim óráira jár. A nyolcvanas évek elején Franciaországba megy, s ott a kortárs táncművészet legnevesebb koreográfusaival dolgozik:  François Verret, Catherine Diverrčs, Mark Tompkins társulatában. A nagy öreg, Marcel Marceau pantomim óráit is látogatja.

1986-ban létrehozza a Jel Színházat (Théâtre Jel), s már első előadásával, a Pekingi kacsával (Canard pékinois) sikert arat Franciaországban. Az elmúlt húsz évben számos előadást hozott létre, s nemzetközi hírű koreográfussá vált. Munkáit világszerte óriási érdeklődés kíséri.

1995-ben kinevezik az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ igazgatójává, s a mai napig ő tölti be ezt a tisztséget. 2006 nyarán ő lesz a hatvanadik Avignon-i Fesztivál művészeti igazgatója.

Európai Színházi Díj, 2006

Az Európai Színházi Díjat (Eurpoe Theatre Prize) 2006-ban a Franciaországban élő Nagy József kapta. A díjat az Európai Közösség támogatásával az Európai Bizottság hozta létre. Hivatalos megfogalmazásuk szerint célja, hogy azon jelentős színházi alkotók kapják, akik olyan „kulturális események megvalósításához járultak hozzá, amelyek a népek közötti megértést és a tudásátadást népszerűsítik". 

A kezdeményezéshez az évek során számos nemzetközi színházi szervezet csatlakozott, így az eseményen az Európai Színházi Unió, az Európai Színházi Konvenció, a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szövetsége, valamint a Mediterrán Színházak Nemzetközi Intézete is képviselteti magát. 


A díjat 1987-óta nyolc alkalommal adták ki. Eddig a következők kapták meg: Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Giorgio Strehler, Heiner Müller, Robert Wilson, Luca Ronconi, Pina Bausch, Lev Dodin. Nagy József a kilencedik.


A Csokonai Színház a fesztivál programjait úgy állította össze, hogy minden napnak meglegyen a maga dramaturgiája, amelyen keresztül folyamatosan avatódik be a néző Nagy József és az egykor Jel Színházként, ma az Orléans-i Koreográfiai Központként ismert társulat világába.

A programok között így helyet kapnak koncertek, kiállítások, filmvetítések és beszélgetések. A koncerteket adó művészek között kell említeni Szabados György zongoraművészt, a debreceni születésű Szelevényi Ákost és Dresch Mihályt, akik Nagy Józsefnek már több előadásában is zenei társszerzőként voltak és vannak jelen.

A fesztiválon a Csokonai Színház tánckarának az új vezetője, Horváth Csaba is „bemutatkozik” a Nagyvárosi ikonok című előadása révén. A Színház új művészeti vezetőjének, Vidnyánszky Attilának rendezésében Csehov Három nővére is látható lesz.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ