Odisszi táncelőadás érkezik Budapestre
Dátum: 2014. június 20., péntek, 23:38

Klasszikus indiai táncelőadásra invitálja a nézőket a budapesti Indiai Kulturális Központ. Az odisszi táncot bemutató ingyenes műsorban a Magyarországon már többször szerepelt Szandhjadipa Kar lép fel június 24-én.

Szandhjadipa Kar Orissza államból származik. Nagyapja híres tablás (hagyományos indiai ütőhangszer-játékos) volt Puriban, apja, Prafulla Kar ismert énekes, szövegíró és zenei igazgató - ismertette az Indiai Kulturális Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művésznő 1982-ben kezdte a tánctanulást, mestere az India-szerte elismert néhai Kelucsaran Mohapatra volt. A táncosnő hazájában és külföldön is rendszeresen fellép. Több ízben járt már Magyarországon, legutóbb tavaly nyáron. Szólódarabokban és táncdrámákban is táncol. Szerepelt Shjam Benegal bengáli filmrendező India függetlenségéről készített dokumentumfilmjében.

Az odisszi táncművészetéért kitüntetéssel is elismert Szandhjadipa huszonkét éve tanít táncot és emellett workshopokat is tart. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

Az odisszi tánc India klasszikus táncainak egyike. Szoborszerű pózok, finom gesztusok és mimika, hajlékony törzsmozdulatok jellemzik a stílust, amely az orisszai templomi hagyományban gyökerezik.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ