Szent István-napi néptánctalálkozó Erdélyben - tizenhatodszor
Dátum: 2014. agusztus 13., szerda, 22:28

Erdélyben 16. alkalommal szervezik meg augusztus 20. és 24. között a Szent István-napi néptánctalálkozót - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A találkozóra - a hagyományoknak megfelelően - olyan néptáncegyütteseket hívtak meg Európa nyolc országából, amelyek országaikban nemzeti kisebbségek kultúráját ápolják. Idén 13 magyarországi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, lengyelországi, görögországi, horvátországi és erdélyi néptáncegyüttes mutatja be előadását a találkozó helyszínein, akikhez nyolc közép-erdélyi település mintegy 180 hagyományőrző fiatalja csatlakozik.

A néptáncosok a jövő hét során többször is bemutatkoznak a Kolozsvári Magyar Napok Farkas utcai színpadján, és emellett hét kalotaszegi és belső erdélyi településen tartanak előadásokat, illetve népviseletes felvonulást. Az esemény fénypontja a vasárnap, augusztus 24-én tartandó népviseletes felvonulás lesz Kolozsvár főterén, és az ezt követő "tánckavalkád".

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a SZINT Kulturális Egyesület és a Szarkaláb Néptáncegyüttes által szervezett fesztivál - a szervezők megállapítása szerint - identitásmegőrző és kisközösségi önszerveződést gerjesztő szerepet játszik és erdélyi magyar közösségben, és a közösség nemzetközi kulturális kapcsolatépítésének fontos tényezőjévé vált. A rendezvény az elmúlt másfél évtized során az európai kisebbségi és regionális kultúrák számon tartott találkozójává vált.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ