Keveházi Gábor csatlakozott az ExperiDance táncszínházhoz
Dátum: 2014. szeptember 11., csütörtök, 11:15

Keveházi Gábor Kossuth- és Liszt-díjas táncművész az ExperiDance táncszínház új balettmestere a 2014/2015-ös évadtól, míg Kopeczny Kata Harangozó-díjas balettművész, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagja a tánckar vezetőjeként fog tevékenykedni.

Keveházi Gábor hosszú távra tervezett csatlakozásával a Román Sándor által vezetett társulat a legmagasabb szintű klasszikus balettet is beemeli az alapvetően a Kárpát-medencei néptáncokból, valamint az európai klasszikus és kortárs táncelemekből építkező egyedi stílusába - olvasható a társulat által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A tánckar napi rutinja is változik, hiszen a próbafolyamatnak még szervesebb része lesz a klasszikus balett, amely központi szerepet fog játszani az ExperiDance teljesen új, nemzetközi színvonalú produkciójában, amelyről azonban egyelőre nem árulnak el részleteket. A már repertoáron lévő darabok klasszikus balettből vett elemein is érezhető lesz a minőségi változás - ígéri a társulat.

Az új balettmester érkezése mellett a tánckar létszáma harmincról hatvan főre bővült, hogy eleget tegyen az ExperiDance egyre szaporodó külföldi felkéréseinek - írják, hozzátéve, hogy a társulat az új évadban valószínűleg Olaszországba és Németországba is ellátogat.

Mint rámutatnak, a táncosok kiválogatása egész nyáron zajlott és még mindig nem ért véget, vagyis a tánckar még tovább bővülhet. A jelentkezőknek nem csupán a néptánctudásukat, hanem egyebek mellett a színészi kvalitásaikat is bizonyítaniuk kell, hiszen a társulat produkcióiban nagy hangsúly helyeződik a gesztusnyelvre és a mimikára is.

Az induló őszi évadban az ExperiDance legsikeresebb egész estés előadásait, többek közt a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közreműködésével készült Fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány című produkciót, az Arany János vígeposzára épülő Nagyidai cigányok című darabot és a Frank Sinatra - A Hang című előadást is láthatja a közönség a társulat állandó játszóhelyén, a RaM Colosseumban.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ