Insomnia - a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója
Dátum: 2015. február 5., csütörtök, 8:06

Alexander Balanescu zenéje inspirálta a Szegedi Kortárs Balett új, Insomnia című produkcióját, melyet pénteken mutatnak be a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.

Juronics Tamás a balettegyüttes művészeti vezetője a darabról tartott szerda sajtótájékoztatón elmondta, 1995-ben Sárember címmel már készített koreográfiát a román származású, évtizedek óta Londonban élő hegedűművész és zeneszerző műveire.

Az új produkció ötletét a film, a színház és a tánc területén egyaránt otthonosan mozogó zeneszerző a darabbal azonos című nyolcperces műve adta. A történet egy kamaszlány magánéleti és lelki problémáit bontja ki, és mutatja be, milyen örvénybe sodorja őt az álmatlanság. A Takács Zsófia megformálta tizenéves lány nem találja helyét, szétfoszlik körülötte minden illúzió, miközben csupán szeretetre vágyna – fogalmazott a Kossuth-díjas táncművész.

Az intim darab, családi viszonyokat, titkokat vágyakat boncolgat furcsa duplikált világában – tette hozzá.

A racionális és az irracionális világ közötti váltásokat Kopek Gábor és Kopek Donát médiainstallációja teremti meg a színpadon, a jelmezeket pedig Bianca Imelda Jeremias készítette.

Az Insomnia budapesti premierje április 30-án lesz a Művészetek Palotájában.

A társulat balett-igazgatója, Pataki András kifejtette, az elmúlt években hagyomány volt, hogy a társulat ősszel és tavasszal jelentkezik egy-egy szegedi premierrel.

Idén ősszel azonban egy 17 állomásból álló mexikói turnén vettek részt. Majd a Nemzeti Filharmonikusokkal együtt a Művészetek palotájában színpadra állították József-legenda művet. A darab két telt házas előadással hatalmas sikert aratott és a táncművész bízik benne, az előadás hamarosan újra a közönség elé kerülhet akár a fővárosban vagy Szegeden.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ