A breakdance és a klasszikus balett találkozik a Trafóban
Dátum: 2015. február 14., szombat, 8:28

A breakdance és a klasszikus balett találkozásából született produkcióval érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába a kanadai RUBBERBANDance Group társulat, amelynek Empirical Quotient / Empirikus hányados című előadását február 26-27-én nézhetik meg az érdeklődők az intézmény 200 százalék tánc elnevezésű sorozatában.

Az Empirikus hányadost filmszerű jelenetek, improvizáció és némi táncatlétika is gazdagítja hat karakteres figura tolmácsolásában. A darab témája a függés és a visszautasítás, az empátia és az elfogadás. A táncosok képzeletbeli húrok mentén reagálnak egymás látható és láthatatlan érintéseire - olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A produkció zenéjét jegyző Jasper Gahunia sem szokványos módszerekkel dolgozik: hegedűszó, elektronikus zene, operarészletek és karchangok nyújtanak stílszerű alapot a sokszínű mozgáshoz. A társulat koreográfusa, Viktor Quijada által kifejlesztett rubberband módszer "háromdimenziós, sok irányba mozgó vésőként kezeli a testet, amely hasítja a teret és a levegőt".

A kanadai csapat legutóbb 2011-ben járt a Trafóban, akkor Loan Sharking című produkcióját hozta el a magyar közönségnek. A társulat elnevezése - Rubberband, vagyis befőttes gumi - egyrészt Quijada beceneve, másrészt magába sűríti a csapat jellemzőit is. A gumiszalag nemcsak nyúlik, hanem össze is köti a dolgokat: rugalmas kötés táncosok és műfajok, szubkultúra és mainstream között.

Victor Quijada Los Angeles-i hip hop klubokból indult a nemzetközi előadóművészi hírnév felé, ami azt jelenti, hogy a tánc széles skáláját ismeri az utcától egészen a hangversenyteremig. Munkáiban az urban dance, a cirkusz és a klasszikus tánc is helyet kap. A többszörös díjnyertes táncos-koreográfus nevéhez több mint egy tucat rövidfilm is kötődik.

A társulat február 26-i előadását követően Balkányi Nóra újságíró fog beszélgetni a koreográfussal.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Az, hogy egy tojásra azt mondom, hogy büdös, nem jelenti azt, hogy jobbat tudok helyette tojni."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ