Gyermektánc-koreográfiai verseny kezdődik Szekszárdon
Dátum: 2015. március 1., vasárnap, 11:33

Második alkalommal rendez idén az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület országos gyermektánc-koreográfiai versenyt, a március 7-én Szekszárdon kezdődő programmal néhai Tóth Ferenc táncpedagógusra, koreográfusra emlékeznek.

A szekszárdi Babits Mihály, majd március 21-én és 22-én a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban összesen 56 új koreográfiát mutatnak be különböző korosztályú néptánccsoportok, a legjobb 14 koreográfiát az április 11-én Százhalombattán rendezendő országos döntőben adják elő a gyerekek - mondta Matókné Kapási Júlia, az egyesület szakma alelnöke az MTI-nek.

A koreográfiaversenyre az egyesület a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi néptáncanyagából, szokásaiból, gyermekjátékaiból vár új produkciókat. A szerzők autentikus - az adatközlések alapján színpadra állított - és tematikus, azaz valamilyen dramaturgiára felépített koreográfiákkal jelentkezhettek.

A verseny célja, hogy ösztönözze a fiatal koreográfusokat, új művek létrehozását - mondta az egyesület alelnöke, hozzátéve, hogy a korábbinál nagyobb érdeklődést tapasztaltak. A résztvevő csoportok között akad határon túli magyar együttes is; a szekszárdi kétnapos versenyen győri, veszprémi, pécsi, tatai, szekszárdi, szennai, székesfehérvári, komlói százhalombattai, kalocsai gyerekek mellett színpadra lép az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Központ Bekecs és Csiperke táncegyüttese.

A Vajdaságban, Szabadka környékén erős a néptánchagyományok ápolása és élénk néptáncmozgalom van a Felvidéken is - mondta az alelnök. Erdélyben erős a hagyomány, még ma is találni kiválóan táncoló adatközlőket, de a gyermektánc-mozgalom nem olyan fejlett, mint határainkon belül - jegyezte meg.

A verseny névadója, az 1998-ban 68 évesen elhunyt Tóth Ferenc koreográfus, táncpedagógus számtalan gyermektáncegyüttes, így a szekszárdi Bartina munkáját segítette. Ő volt az, aki színpadra állította a kalocsai néptánchagyományt, létrehozta a kalocsai Piros Rózsa néptáncegyüttest, munkássága táncaiban él tovább - mondta Matókné Kapási Júlia.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ