A közönség is táncra perdülhet a Nemzeti Táncszínház nyári táncestjein
Dátum: 2015. június 27., szombat, 7:37

A közönség is belekóstolhat a flamenco, a tangó, a kortárs és a hagyományőrző magyar táncokba a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein július 23. és augusztus 2. között a Várkert Bazár Öntőház udvarán - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.

A Táncbazár elnevezésű előadássorozat egyik különlegessége a Sivasakti Kalánanda Táncszínház TálaMantra - Indiai táncképek című klasszikus indiai tánctechnikákat és modern koreográfiákat bemutató táncelőadása lesz.

Somi Panni, az együttes alapítója, táncosa és koreográfusa felidézte, hogy mintegy húsz évvel ezelőtt elsőként kezdték el megismertetni a magyar közönséget a klasszikus indiai tánchagyománnyal. Mint elmondta, az indiai táncot mostanra sikerült befogadnia a hazai közönségnek, amely ezúttal is nagyon vidám, ritmusos összeállítást láthat a Várkert Bazárban.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója kiemelte, hogy az előadássorozat különlegességeként a produkciók végén a nézők maguk is megismerkedhetnek a különböző táncokkal, a művészekkel együtt próbálgathatják a lépéseket.

A Táncbazár kínálatában szerepel a Duna Művészegyüttes két előadása, a legsikeresebb koreográfiákból összeállított Szerelemkert, valamint a tavasz jeles napjait megidéző Tavaszi szél című produkciók. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Martin Archívum elnevezésű sorozatának két darabjával, a Szatmárral és a Kalotaszeggel állít emléket Martin György néprajzkutató munkásságának.

A szabadtéri esteken a tangó is terítékre kerül Budai László és vendégei, a Tangó Táncszínház conTangos és a Momentango Tango Company Oblivion című előadásai révén. A FlamenCorazonArte Táncszínház flamenco-estjei, a Tapas de Flamenco és a FlamenColores arab, zsidó, keresztény, indiai és cigány eredetű ősi zenei motívumok, valamint ritmusok világába repítik el a közönséget.

A Budapest Táncszínház Mur mur de la Mediterranée / Bolero című rendhagyó előadása mediterrán és klasszikus hangulatot idéz, míg Feledi János - Feledi Project - és a Trio a lá Kodály a kortárs tánc és a hazai kortárs kamarazene mellett a progresszív dzsessz világába kalauzol el a Prozódia című produkcióval.

Ertl Péter felidézte, hogy a Nemzeti Táncszínház rendhagyó évadot él meg, mivel 2014 szeptemberében kiköltözött a Várszínház épületéből és a Millenáris Teátrumból kialakított új játszóhelyére való beköltözésig alternatív helyszíneken, köztük a Várkert Bazárban játszik.

A Táncbazár rossz idő esetén a Várkert Bazár multifunkcionális termébe költözik.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ