Idén kortárstánc-kurzussal bővül a Crescendo Nyári Akadémia kínálata
Dátum: 2015. július 3., péntek, 8:34

A klasszikus és egyházi zene, valamint a tavaly bevezetett dzsessz mellett idei újdonságként kortárstánc-kurzussal is várja hazai és külföldi diákjait a Crescendo Nyári Akadémia július 20. és augusztus 3. között Tokajban.

A 12. alkalommal megrendezett kéthetes művészeti akadémia mesterkurzusaira a világ 30 országából érkeznek fiatal művészek.

A magyar oktatók között olyan művészek lesznek jelen, mint Dallos Erika, Dominkó István, Kaposi Gergely, Kiss József, Pálúr János, Seeman László, Termes Rita és Varga Gábor. Az ének- és operatanszakon mások mellett Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Pászthy Júlia, Timothy Bentch, Bretz Gábor, Constance Fee és Miriam Feuersinger tartanak mesterkurzusokat és egyéni énekórákat.

Az eddigi szólóhangszeres és kamarazenei, illetve dzsessz és barokk kurzusok mellett - idén először - kortárstánc-kurzus is indul - emelik ki a szervezők közleményükben.

A nyári akadémia programját számos koncert is színesíti, így a művésztanárok két koncertje, a 2014-es gálahangverseny győzteseinek hangversenye, operajelenetek, dzsessz-koncert, barokk-hangverseny, valamint egy zenés költői est, amelyen Meláth Andrea mezzoszoprán és Visky András költő lépnek fel. Pálúr János ezúttal zongoraimprovizációt tart, és a minden évben szokásos "kreatív istentiszteleten" is fellép többedmagával.

Az egész napos szólóórák és kamarazenei, illetve zenekari próbák mellett esténként kiscsoportos foglalkozásokon a művészi élettel összefüggő bibliai témákról folyik irányított beszélgetés. Előadásokat is tartanak, szó lesz például "a profi zenész pszichológiai jóllétéről", "Caravaggio fekete dobozáról" és az idén 80 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt életművéről is.

"Az elmúlt évek alatt a résztvevők száma megduplázódott, ami azt bizonyítja, hogy szükség van olyan művészeti akadémiára, mely a magas szakmai színvonal mellett a személyes kapcsolatokat, a Szentírás értékrendje mentén történő beszélgetéseket, előadásokat és istentiszteleteket mutatja fel értékként" - írják a közleményben, amely szerint míg 2004-ben 160, addig 2014-ben már több mint 350 résztvevője volt a rendezvénynek.

A bázeli székhelyű Crescendo International keresztény klasszikus és dzsessz-zenészek nemzetközi mozgalma. A magyarországi Crescendo-akadémia művészeti vezetői Timothy Bentch énekművész és Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ