Benyovszky Móric életéből készült táncjáték a Margitszigeti színpadon
Dátum: 2015. agusztus 15., szombat, 7:45

A Benyovszky Móric életéből készült táncjátékot mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pénteken, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A darabban a 18. század közepén élt rendkívüli ember, híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró szenvedélyes és viszontagságos életútját ismerheti meg a közönség az együttes tolmácsolásában.

"Ez egy igazi táncra termett történet Szarka Tamás ötletéből és Vince Zsuzsa forgatókönyvével" - emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Mint azt elmondta, a darabban "megduplázták" a főszereplőt, így Oberfrank Pál, a Veszprémi Színház igazgatója az utazó emlékiratait olvasva vezeti végig a nézőket a történeten, a színpadon pedig Zámbó István jeleníti meg Benyovszky alakját Fekete Zsuzsanna oldalán.

Benyovszky Móric a művelt, több nyelven beszélő, a nők számára ellenállhatatlan vonzerővel bíró férfi gondolataival és ötleteivel jócskán megelőzte korát. A magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi előbb orosz hadifogoly volt Kamcsatkán, ahonnan a világ első Függetlenségi Kiáltványának megalkotása után elmenekült, majd francia hős, végül Madagaszkár királya lett.

Nagyon hálás téma egy ilyen különleges utazónak a színes életét színpadra állítani, és a tánc, a zene nyelvén tolmácsolni a közönségnek - mondta el Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiemelte: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon minden évben kiemelt helyet kap és nagy sikerrel szerepel a nemzeti táncegyüttes.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ