Négy ország csoportjai a Minden Magyarok XXI. Nemzetközi Néptáncfesztiválján
Dátum: 2015. agusztus 21., péntek, 8:29

Négy országból tizenegy néptánccsoport érkezik a Minden Magyarok XXI. Nemzetközi Néptáncfesztiváljára, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg Gyulán.

Görgényi Ernő polgármester az MTI-nek elmondta: "Halmos Béla népzenész, népzenekutató városában különös akusztikája van a népzenének. Gyula város díszpolgárának emléke kötelez bennünket arra, hogy méltó módon ápoljuk a népművészeti hagyományokat".

A 21 éve megrendezendő Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja az egyik legjelentősebb ilyen jellegű esemény, ahol bemutatkozhatnak az anyaországi és a határon túli magyar néptánccsoportok, de mellettük vendégül látnak más nemzetek néptáncát, népzenéjét előadó külföldi művészeti csoportokat is - tette hozzá a polgármester.

Kovács Ágnes, a fesztivál szervezője közölte: idén a tucatnyi magyar együttes mellett a Vajdaságból, Erdélyből, Olaszországból, Észak-Ciprusról és Paraguay-ból is érkeznek táncosok a viharsarki fürdővárosba. Kiemelte: különösen büszkék a dél-amerikai ország vendégszereplésére, onnan ugyanis még sosem érkezett tánccsoport a fesztiválra.

Hozzátette: idén több helyszínen, a vár mellett a városi piacon és a belvárosban is szerveznek tértáncot és térzenét, emellett zenés-táncos felvonulást, játszóházat és népi-kézműves bemutatót is rendeznek, esténként pedig a résztvevő együttesek táncházat tartanak. A gyulai vár lovagtermében Harangozó Imre néprajzkutató tart előadásokat a táncos, mozdulatbéli anyanyelvről, illetve a viseletkultúráról.

A professzionális néptáncegyüttesek közül idén a Duna Művészegyüttest hívták meg, ők szombat este a tószínpadon mutatják be Farkas Zoltán koreográfus darabját Tavaszi szél címmel.

A rendezvény fővédnöke Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ