A jövő csillagai gála a Nemzeti Táncszínház műsorán
Dátum: 2015. október 21., szerda, 9:55

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) növendékei mutatkoznak be A jövő csillagai című egész estés előadással a Nemzeti Táncszínház programjaként szerdán a Várkert Bazárban.

Az idén 65 éves MTF egész estés előadása a jövő balett csillagainak hagyományos őszi bemutatkozása a Nemzeti Táncszínház programjaként, amely ezúttal a Várkert Bazár felújított konferencia termében látható - olvasható a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a gála keretében nyújtja át Kutnyánszky Csaba, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Művészeti Bizottságának elnöke a főiskola újabb öt évre szóló akkreditációs oklevelét Szakály György rektornak. Három egykori, ma már Kossuth-díjas hallgató, ifjabb Harangozó Gyula, Juronics Tamás és Zsuráfszky Zoltán az eseményen veheti át címzetes főiskolai tanári oklevelét.

A növendékek és hallgatók klasszikus és modern koreográfiáin, új repertoárdarabjain kívül tradicionálisan A jövő csillagai őszi gáláján láthatja a közönség először a végzős balettművészek készülő vizsgadarabjainak, nem egyszer ősbemutatóinak némely mozzanatát. Ilyen Seregi László Faust - Walpurgis éj című egyfelvonásosának néhány részlete.

A klasszikusokat egyebek mellett a Csipkerózsika, a Bajadér, a Rajmonda, a Giselle, a Paquita, a Diótörő című balettek legismertebb szólói, kettősei reprezentálják. A műsorban helyet kaptak a főiskola mestertanárai, valamint neves hazai és külföldi kortárs alkotók koreográfiái is, köztük Maged Mohamed, Andrea Merlo, Kulcsár Noémi, Juhász Kata, Szitt Melinda darabjai. A táncművész képzés harmadik pillérét adó néptánc-szak ezúttal a IV. évesek által előadott Szatmári táncokkal mutatkozik be. A gála az első klasszikus balett évfolyamra emlékezik a legendás prímabalerina, Orosz Adél színpadra invitálásával.

A Magyar Táncművészeti Főiskola hagyományosan és kizárólagosan képzi Magyarországon a klasszikus tánc művelőit és pedagógusait, a kortárs és modern irányzatok, valamint a néptánc oktatás vezető központja. Egyedülálló módon önálló táncelméleti kutatóközpontot működtet, kiemelkedő tudományos aktivitást folytat. Az intézmény az egyetlen művészeti főiskola, amely saját elméleti szaklappal rendelkezik, tevékenysége révén a régió kutatási és oktatási központja.

A főiskola regisztrált együttesként is működik, a növendékek és hallgatók a házi előadásokon kívül a hazai táncművészet legmeghatározóbb színpadain - köztük a Nemzeti Táncszínházban - is megmutatkoznak.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ