Asszonysorsokról szóló előadással érkezik Budapestre a Nógrád Táncegyüttes
Dátum: 2016. január 28., csütörtök, 8:48

A paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepéről mesél Palóc Madonnák című előadásában a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából hozza el produkcióját február 6-án a budapesti Müpába.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészeivel és a Dobroda Zenekarral közös produkció művészeti vezetője Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, rendezője Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmenedzsere.

A felnőttekből és a folklórt kedvelő fiatalokból álló Nógrád Táncegyüttes a helyi kulturális élet reprezentánsa, tagjait az igényesség, a zene és a tánc szeretete jellemzi - hangsúlyozta Fekete Zsolt, Salgótarján alpolgármestere az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: az együttes teremtette művészi, népművészeti és közösségi érték a salgótarjáni kultúrtörténet elidegeníthetetlen része, a helyi művészeti élet egyik tartópillére. Kiemelte: Salgótarján tavaly 12 millió forint támogatást nyújtott a táncegyüttes működését felügyelő közalapítványnak.

Szabó János elmondta: a színházzal való együttműködést azért kezdeményezték, mert amikor "közvetíteni akarnak valamit", például a Palóc Madonnákban vagy a város történetét bemutató darabban, ahhoz már színházi rendező segítsége szükséges.

Kitért arra is, hogy a kitüntető címek mellett az együttes érdeme, hogy hetedik éve minden salgótarjáni általános iskola első és második osztályában folyik néptánc oktatás. Rámutatott: a néptánc pótolhatatlan mozgáskultúrát biztosít, s ezért mindenkivel meg kell ismertetni.

Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója arról szólt, hogy több közös produkciójuk volt már, így többek között a teátrum Liliomfi című darabjában is fellépnek a táncosok. Hozzátette: terveik szerint a jövőben tovább erősítik egymást és az együttműködést, s egyebek mellett abban gondolkoznak, hogyan lehetne a néptánckultúrát még közérthetőbben és fogyaszthatóbban, a fiataloknak is bemutatni.

A hagyományos táncelőadással szakító, vers- és énekbetétekkel színesített játék a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalását, a család összetartásában játszott szerepét dolgozza fel. A nők előtt tisztelgő, többszörösen díjazott produkcióban nagy palóc költők versei kelnek életre, és olyan ősi énekek csendülnek fel, mint a régi magyar himnusz vagy egy gyermeki imádság.

A Nógrád Táncegyüttes 40 éves jubileumának megkoronázásaként vendégszerepel Budapesten a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A produkcióban közreműködik Fekete Borbála, Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella énekesek, valamint Farkas István, Minik Zoltán, Terék József és Szilvási István zenészek.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ