Balett-tavasz az Operaház és az Erkel színpadán
Dátum: 2016. április 13., szerda, 9:11

Vasárnaptól május 7-ig tizenegy különféle tánckoreográfia követi egymást a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház színpadán.

Vasárnap mutatják be a Csipkerózsikát, amelynek koreográfiáját a világhírű Sir Peter Wright készítette az eredeti, Marius Petipa-féle ősváltozat nyomán. Csajkovszkij műve olyan klasszikus balett, amely régóta nem volt repertoáron, a Magyar Nemzeti Balett művészei négy szereposztásban mutatják be - mondta el Solymosi Tamás, az Operaház balettigazgatója a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztatón résztvevő Sir Wright szerint ez a koreográfia a nagy tradíciókkal rendelkező klasszikus együttesek bibliája, amit a legnívósabb helyeken szinte kötelező repertoáron tartani. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Balett felfejlődött arra a színvonalra, amelyen a világ nagy klasszikus balettegyüttesei vannak.

A hagyománytisztelő előadás megidézi a balettmese első változatait, a koreográfia azonban már a mai igényekhez alkalmazkodik. A nyolc előadást Dénes István és Szennai Kálmán vezényli.

Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: a klasszikus balett mellett más típusú kortárstánc és annak más típusú zenéje is várja az érdeklődőket tavasszal a Operaház és az Erkel kínálatában. Kiemelte, hogy évek óta törekszenek a vidéki operatársulatok és az országszerte működő táncszínházak meghívására. "Az Opera úgy érzi, hogy felelősséget is ró rá az a szerep, amelyet a maga sajátos helyzetéből adódóan betölt" - fogalmazott a főigazgató.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében két egyfelvonásos koreográfia premier-előadása látható április 21-én az Erkel Színházban. A Space Fantasy című esten Barta Dóra Megbolydult bolygó és Földi Béla Marsbéli krónikák című alkotása kerül színre.

Barta Dóra darabja Godfrey Reggio Kizökkent világ című kultuszfilmje alapján Philip Glass Koyaanisqatsi-zenéjére készült és a mai hírekből áradó, ránk leselkedő apokaliptikus veszélyek - a globális terror, a klímaváltozás, a humanitárius katasztrófák - ihlették. A darabot a Magyar Nemzeti Balett és a Badora Társulat két táncosa adja elő.

A Marsbéli krónikákat a Solaris együttes zenéjére mutatják be a Budapest Táncszínház és a Magyar Nemzeti Balett művészei. Ray Bradbury azonos című novelláskötetében az ember Marsra érkezése és a vörös bolygó gyarmatosításának elképzelt története kel életre.

A három bemutató után ismét megrendezik az Erkel modern táncprogramjait, amelynek két előadásnapján vidéki táncegyüttesek és kortárs táncművészetet képviselő társulatok lépnek színpadra.

Április 29-én a TáncTrend esten a Badora Társulat művészeinek interpretációjában Barta Dóra koreográfiáját tekinthetik meg az érdeklődők Ördöghomok címmel. Kozma Attila Fellini Etüd című alkotása az olasz filmrendezőnek állít emléket a Miskolci Balett előadásában. A műsor második felében a Magyar Nemzeti Balett Kibillent harmóniák című darabja kerül színre Gould Danielle, Starostina Kristina és Kekalo Jurij koreográfiájával.

Másnap a Pas de Quatre balettesten a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Balett előadásai várják a közönséget. A győri művészek Cayetano Soto Uneven, a pécsiek Cameron McMillan Orfeusz pillantása, a szegedi táncosok a Juronics Tamás és társulata alkotta Mimikri, a Magyar Nemzeti Balett a Walking Mad című egyfelvonásossal készül.

A kilenc kortárs darabot felvonultató sorozat után az Operaházban májusban elindul az Anyegin-széria. Elsejétől hat alkalommal láthatja a közönség a Puskin-adaptációt John Cranko koreográfiájában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ