Ötvenéves a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál
Dátum: 2016. június 16., csütörtök, 11:00

Nagyszabású rendezvénnyel ünneplik július közepén a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál alapításának félévszázados jubileumát: hat külföldi és három magyar együttes tucatnyi alkalommal mutatja be műsorait a közönségnek.

Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának tagja a fesztiválról tartott szerda sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén csaknem nyolcvan együttes pályázott a részvételre, közülük választották ki azt a hatot, amelyek bemutatkozhatnak Szegeden.

Az archaikusabb balkáni hagyományokat egy szerb, egy macedón és egy török társulat jeleníti meg a fesztiválon, a lengyel, az ukrán és a lett együttesektől pedig polgárosultabb, keleti szláv táncra számíthatnak majd a nézők. A magyar néptáncosokat idén három szegedi együttes képviseli. Az egykori ÉDOSZ Szeged, ma Nosztalgia Néptáncegyüttes néven működő csoportban szerepelnek olyanok, akik a legelső, 1966-os fesztiválon is részt vettek, a legidősebb táncos 78 éves lesz. A fesztivált július 13-án megnyitó hagyományos menettáncon pedig a legkisebb szegedi néptáncosok is bemutatkozhatnak.

Simoncsics János fesztiváligazgató felidézte, hogy a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál 1966-ban szakszervezeti fesztiválként indult. 1972-ben Novák Ferenc vetette föl, hogy amatőr együttesek szerepeljenek egy táncjáték keretében a Dóm téren, és azóta hagyomány, hogy minden második évben a Szegedi Szabadtéri Játékok egy produkciójának gerincét a fesztivál tánccsoportjai adják.

A programsorozat ideje alatt a Dugonics téren, illetve a Nagyszínházban a rendezvény 50 évének relikviáiból kiállítás nyílik, az évforduló alkalmából pedig a fesztivál történetét bemutató kiadvány is megjelenik - közölte a szakember.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ