Magyar Concerto
Dátum: 2006. október 18., szerda, 15:25
A Magyar Állami Népi Együttes előadása egy, a világon egyedülálló komplex táncszínház, amelyben a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene, a korszerű szcenikai eszközök és a mai dramaturgia együtt hoznak létre egy közösségi, de személyes azonosulásra alkalmas, univerzális értékeket képviselő kortárs színházat.

Az 1990-es évek politikai-társadalmi változásai nyomán új Magyarország született. Ez alapvetően átformálta gazdasági, társadalmi, kulturális környezetünket, de ezzel együtt folyamatosan változik körülöttünk a világ is, melynek hatására változunk mi magunk is. Ebben az átalakuló világban nehéz kapaszkodót találni, mert – a korábban állandónak és változatlannak hitt – hagyományhoz való viszonyunk is megváltozott. Ennek a szükségszerű felismerésnek a jegyében keressük és megmutatjuk, amit hagyományainkból ma aktuálisnak, magunkra nézve érvényesnek, értékesnek tartunk, meghatározzuk és elhelyezzük magunkat saját nyelvünkön, a mi világunkban.

A Magyar Concerto alkotóit a világhírű magyar zeneszerző, zenekutató, zongoraművész Bartók Béla példája vezette a darab elkészítése során. Az ő szellemisége, életműve az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák. Saját ősi kultúránk – néptáncaink és népzenéink – minél tökéletesebb megismerése után, abból kiindulva megalkothatjuk saját, mai, aktuális művészi kifejezőeszközeinket, új színházi táncnyelvünket.

A Magyar Concerto a hagyomány és modernitás egységének világa. A magyar néptánc káprázatosan kavargó sokszínűsége, a férfitáncok akrobatikus virtuozitása, a leánytáncok lírája, a páros táncokon átsütő szerelem varázsa a kultúra gyöngyszemei. Pompázatos és ihletett látvány. A Magyar Concerto egy új világ új előadása.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ