BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Hat előadással bővül a Nemzeti Táncszínház repertoárja 2017 elején
Dátum: 2016. december 11., vasárnap, 11:27

Hat előadással bővül a Nemzeti Táncszínház repertoárja az év elején, a műsorba egyebek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház új előadása is bekerül.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Kármen című új darabját Georges Bizet halhatatlan operája ihlette, ám Vári Bertalan koreográfiája nem Sevillában játszódik, hanem a jelenkori Magyarországon. Dunaújváros után január 18-án a MOM Kulturális Központban láthatja a budapesti közönség Kármen történetét, a lányét, aki szabadnak született és úgy is hal meg - olvasható a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

A Bozsik Yvette Társulat új gyerekdarabra készül: Carlo Collodi olasz író 1883-ban kiadott Pinokkió kalandjai című könyvének táncos feldolgozását mutatja be a társulat január 18-án a Müpában. A Kossuth-díjas táncművész és koreográfus újra előveszi imádott műfaját, a commedia dell arte-t, amely egyszerre furfangos, vidám, tragikus és veszélyes.

A Pinokkióban minden benne van, ami egy jó gyermek táncelőadáshoz kell: remek főszereplő karakteres mozgással, a macska és a róka képviselte gonosz, de vicces karakterek, szép bábok, félelmetes, de lágy szívű óriás, bájos tündér, vadóc fiúkarakter és izgalom, amikor szamárrá változik a két főszereplő.

Budapestre érkezik januárban a Prágai Konzervatórium Táncközpontjának legkiválóbb felsőévfolyamos diákjaiból álló Ballet Prague Junior, amely a Magyar Balett Színházzal készül közös estre a fővárosban. A két részből álló Budapest-Prága Tánchíd című produkcióban Egerházi Attila koreográfiái mellett a belga Samuel Delvaux művét is láthatják a nézők január 19-én a MOM Kulturális Központban.

A Duna Művészegyüttes Memento című táncszínházi előadása a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket. A magyar néptánc-, kortárs- és modern elemeket is tartalmazó táncmű egy állapotrajz, amely a fogvatartottak belső világát tárja a nézők elé. A január 27-én a Várkert Bazárban debütáló előadásban világzenei elemek is keverednek magyar népzenével.

A könnyedebb műfajok kedvelőit szólítja meg Pirók Zsófia és a Melodika Project kiváló zenészei, akik egyedi műfajt teremtenek a Táncmelodikák című előadásban. A többféle zenei stílust és a flamenco táncot ötvöző előadásban újjáélednek a jazz, a reggae és a tangó ismert dallamai, és új értelmezést nyernek a flamenco gyökerű koreográfiákban. A produkció január 29-én mutatkozik be a Várkert Bazárban.

A Pécsi Balett Cameron McMillan és Molnár Zsolt egy-egy koreográfiájával érkezik január 30-án a Várkert Bazárba. McMillan Beszélj Hozzám című munkája a tiszta tánc jegyében született. Molnár Zsolt koreográfiája a Tűzmadár - szvit címet kapta.

Igor Sztravinszkij annak idején Gyagilev balettegyüttese számára írta A tűzmadár című táncjátékát. A szövegkönyv alapja egy orosz mese volt. A darab az 1910-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott és azonnal meghozta a világhírt a fiatal zeneszerző számára, aki a táncjátékból később zenekari szvitet komponált, amelyet kétszer is átdolgozott. Molnár Zsolt a szvit műfajához illeszkedően négy táncművésszel táncoltatja el a történetet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ