BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Hat előadással bővül a Nemzeti Táncszínház repertoárja 2017 elején
Dátum: 2016. december 11., vasárnap, 11:27

Hat előadással bővül a Nemzeti Táncszínház repertoárja az év elején, a műsorba egyebek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház új előadása is bekerül.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Kármen című új darabját Georges Bizet halhatatlan operája ihlette, ám Vári Bertalan koreográfiája nem Sevillában játszódik, hanem a jelenkori Magyarországon. Dunaújváros után január 18-án a MOM Kulturális Központban láthatja a budapesti közönség Kármen történetét, a lányét, aki szabadnak született és úgy is hal meg - olvasható a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

A Bozsik Yvette Társulat új gyerekdarabra készül: Carlo Collodi olasz író 1883-ban kiadott Pinokkió kalandjai című könyvének táncos feldolgozását mutatja be a társulat január 18-án a Müpában. A Kossuth-díjas táncművész és koreográfus újra előveszi imádott műfaját, a commedia dell arte-t, amely egyszerre furfangos, vidám, tragikus és veszélyes.

A Pinokkióban minden benne van, ami egy jó gyermek táncelőadáshoz kell: remek főszereplő karakteres mozgással, a macska és a róka képviselte gonosz, de vicces karakterek, szép bábok, félelmetes, de lágy szívű óriás, bájos tündér, vadóc fiúkarakter és izgalom, amikor szamárrá változik a két főszereplő.

Budapestre érkezik januárban a Prágai Konzervatórium Táncközpontjának legkiválóbb felsőévfolyamos diákjaiból álló Ballet Prague Junior, amely a Magyar Balett Színházzal készül közös estre a fővárosban. A két részből álló Budapest-Prága Tánchíd című produkcióban Egerházi Attila koreográfiái mellett a belga Samuel Delvaux művét is láthatják a nézők január 19-én a MOM Kulturális Központban.

A Duna Művészegyüttes Memento című táncszínházi előadása a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket. A magyar néptánc-, kortárs- és modern elemeket is tartalmazó táncmű egy állapotrajz, amely a fogvatartottak belső világát tárja a nézők elé. A január 27-én a Várkert Bazárban debütáló előadásban világzenei elemek is keverednek magyar népzenével.

A könnyedebb műfajok kedvelőit szólítja meg Pirók Zsófia és a Melodika Project kiváló zenészei, akik egyedi műfajt teremtenek a Táncmelodikák című előadásban. A többféle zenei stílust és a flamenco táncot ötvöző előadásban újjáélednek a jazz, a reggae és a tangó ismert dallamai, és új értelmezést nyernek a flamenco gyökerű koreográfiákban. A produkció január 29-én mutatkozik be a Várkert Bazárban.

A Pécsi Balett Cameron McMillan és Molnár Zsolt egy-egy koreográfiájával érkezik január 30-án a Várkert Bazárba. McMillan Beszélj Hozzám című munkája a tiszta tánc jegyében született. Molnár Zsolt koreográfiája a Tűzmadár - szvit címet kapta.

Igor Sztravinszkij annak idején Gyagilev balettegyüttese számára írta A tűzmadár című táncjátékát. A szövegkönyv alapja egy orosz mese volt. A darab az 1910-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott és azonnal meghozta a világhírt a fiatal zeneszerző számára, aki a táncjátékból később zenekari szvitet komponált, amelyet kétszer is átdolgozott. Molnár Zsolt a szvit műfajához illeszkedően négy táncművésszel táncoltatja el a történetet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ