BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Új táncművészeti programot indít az NKA
Dátum: 2017. január 21., szombat, 13:39

Új programot indít a magyarországi táncművészet fiatal alkotói, koreográfusai és előadóművészei számára a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. Az Imre Zoltán Programra 2017-ben 100 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

A program célja lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket, és kijutásukat a nemzetközi színtérre - fűzte hozzá a tárcavezető, aki a kormányzat táncművészettel kapcsolatos intézkedéseiről szólva emlékeztetett: új otthont kap a Millenáris parkban a Nemzeti Táncszínház, és januártól kiterjesztették a nemzeti minősítésű együttesek művészeire a korábban csupán a balett-táncosoknak járó életjáradékot.

Balog Zoltán hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program keretében kiemelten támogatják a társművészetekkel közös együttműködéséből születő új táncművészeti produkciókat, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését is.

Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, a programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is szeretné ápolni az NKA - mondta el a miniszter. Balog Zoltán kitért arra is: idén előreláthatóan jelentős összeggel bővülhet az NKA költségvetése.

Doncsev András, az NKA alelnöke hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program alapötlete Bozsik Yvette, Pataki András és Kis János nevéhez fűződik, a program részleteit az NKA Táncművészet Kollégiuma dolgozza ki.

A sajtótájékoztatón Bozsik Yvette felidézte: Imre Zoltán hihetetlenül komplex, csodálatos személyiség volt, aki számos magyar művészt fedezett fel, köztük őt magát is.

"Nagyon fontos, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk alkotni, koreografálni, hiszen ebben van a jövő" - fogalmazott a Kossuth-díjas balettművész, koreográfus és rendező.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Felháborodom, tehát vagyok."
Bálint György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ