BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Külföldi sztárvendégek, budapesti bemutatók és premierek az idei Budapest Táncfesztiválon
Dátum: 2017. január 26., csütörtök, 9:43

Holland, skót és spanyol sztárvendégek produkciói és a magyar táncélet nagyjainak budapesti bemutatói, valamint premierjei várják a közönséget február 18. és március 1. között a Budapest Táncfesztiválon.

A rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy a külföldi vendégfellépők, a Nederlands Dans Theater 2, a Scottish Dance Theatre és a spanyol La Veronal mind hatalmas nemzetközi koreográfusok produkcióit hozzák el Budapestre.

A holland társulat Sad Case című darabját Sol León és Paul Lightfoot jegyzi, a Handman című darabjukat Edward Clug koreografálta, míg az est harmadik, Cacti című produkciója, Alexander Ekman alkotása. A társulat február 18-án és 19-én lép fel a Müpában.

A Scottish Dance Theatre Anton Lachky Dreamers, valamint Botis Seva nyugati-afrikai ízekben gazdag TutuMucky című koreográfiáját hozza el február 21-én a Müpába, ahol két nappal később Marcos Morau Siena című koreográfiáját láthatja a közönség a La Veronal előadásában.

Az idén független, önálló társulattá vált Pécsi Balett a Pécsen már hatalmas sikerrel bemutatott Száll a kakukk fészkére című produkcióját hozza el a fesztiválra. Ken Kesey mára kultikussá vált regényének táncszínpadi adaptációját február 24-én láthatják az érdeklődők a Müpában.

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, az Abszurdiát táncolja az idei fesztiválon. A társulat művészeti vezetője elmondta, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotta meg a darabot, amelynek zenei világát Alfred Schnittke 20. századi szovjet zeneszerző cirkuszi motívumokban gazdag kompozícióit felhasználva sikerült megteremteni. A darab budapesti premierje március 1-jén lesz a Müpában.

A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősnőjének, Lev Tolsztoj Anna Kareninájának történetét viszi színre Velekei László koreográfus közreműködésével február 26-án a Müpában.

Kun Attila, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy társulata két Kodály-zenemű - az Opus 8-as és az Opus 7-es - koreográfiájának elkészítésére vállalkozik, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint közreműködésével. Mint fogalmazott, olyan dramaturgiai ívre igyekeznek felfűzni a két darabot, amely egy emberi utazásról szól, miközben emlékszikrák, érzések, élmények, sejtelmek és emberi párbeszédek jelennek meg a színpadon. A Kodály dialógok című produkció premierje február 22-én lesz a Zeneakadémia Solti termében.

Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola - februárt 1-jétől Magyar Táncművészeti Egyetem - rektora elmondta, hogy az intézmény norvég-magyar balettkurzusának záróeseményeként meghirdetett február 24-i gálaműsoron Seregi László Dohnányi Ernő zenéjére készített, Változatok egy gyermekdalra című koreográfiát adják elő közösen a hallgatók a MOM Kulturális Központban.

A fesztivál programjai között szerepel továbbá Lőrinc Katalin és a táncművészeti hallgatók közös estje, a Mi a kortárs tánc, - és hol vagyok ebben én?, amelyben a mozdulat útjait követhetjük végig táncban, képben és élőszóban a 20. századtól egészen napjainkig.

A Fitos Dezső Társulat a Pisztráng című táncszínházi produkciójával debütál a fesztiválon. A darab koreográfus-rendezője, Fitos Dezső elmondta, hogy 12 férfi táncos lép színpadra az autentikus néptánc-előadásban, amelynek lenyűgöző látványvilágát Bobor Ágnes fiatal díszlet- és jelmeztervező álmodta meg. Az előadás premierje február 23-án lesz a MOM Kulturális Központban.

A Budapest Táncszínház a Jelenben a múlt című, két egyfelvonásos darabjának bemutatójával készül a fesztiválra. Fernando Troya Rólunk beszélve, valamint Robert North Entre dos Aguas című produkcióját február 27-én láthatják a tánckedvelők a Nemzeti Színházban.

A fesztivál kísérőprogramja Peggy Jarrell Kaplan New Yorkban élő fényképész Dance Close Up/Közelkép a táncról című kiállítása, amelyet március 1-ig lehet megnézni a Müpában.

A Nemzeti Táncszínház jövendőbeli új otthonáról, a Millenáris Teátrumról szólva Ertl Péter elmondta, hogy átadták a munkaterületet és megkezdődött a tervezés, valamint az egyeztetés arról, hogy minden olyan legyen, amilyennek egy 21. századi tánccentrumban lennie kell.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ