BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Külföldi sztárvendégek, budapesti bemutatók és premierek az idei Budapest Táncfesztiválon
Dátum: 2017. január 26., csütörtök, 9:43

Holland, skót és spanyol sztárvendégek produkciói és a magyar táncélet nagyjainak budapesti bemutatói, valamint premierjei várják a közönséget február 18. és március 1. között a Budapest Táncfesztiválon.

A rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy a külföldi vendégfellépők, a Nederlands Dans Theater 2, a Scottish Dance Theatre és a spanyol La Veronal mind hatalmas nemzetközi koreográfusok produkcióit hozzák el Budapestre.

A holland társulat Sad Case című darabját Sol León és Paul Lightfoot jegyzi, a Handman című darabjukat Edward Clug koreografálta, míg az est harmadik, Cacti című produkciója, Alexander Ekman alkotása. A társulat február 18-án és 19-én lép fel a Müpában.

A Scottish Dance Theatre Anton Lachky Dreamers, valamint Botis Seva nyugati-afrikai ízekben gazdag TutuMucky című koreográfiáját hozza el február 21-én a Müpába, ahol két nappal később Marcos Morau Siena című koreográfiáját láthatja a közönség a La Veronal előadásában.

Az idén független, önálló társulattá vált Pécsi Balett a Pécsen már hatalmas sikerrel bemutatott Száll a kakukk fészkére című produkcióját hozza el a fesztiválra. Ken Kesey mára kultikussá vált regényének táncszínpadi adaptációját február 24-én láthatják az érdeklődők a Müpában.

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, az Abszurdiát táncolja az idei fesztiválon. A társulat művészeti vezetője elmondta, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotta meg a darabot, amelynek zenei világát Alfred Schnittke 20. századi szovjet zeneszerző cirkuszi motívumokban gazdag kompozícióit felhasználva sikerült megteremteni. A darab budapesti premierje március 1-jén lesz a Müpában.

A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősnőjének, Lev Tolsztoj Anna Kareninájának történetét viszi színre Velekei László koreográfus közreműködésével február 26-án a Müpában.

Kun Attila, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy társulata két Kodály-zenemű - az Opus 8-as és az Opus 7-es - koreográfiájának elkészítésére vállalkozik, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint közreműködésével. Mint fogalmazott, olyan dramaturgiai ívre igyekeznek felfűzni a két darabot, amely egy emberi utazásról szól, miközben emlékszikrák, érzések, élmények, sejtelmek és emberi párbeszédek jelennek meg a színpadon. A Kodály dialógok című produkció premierje február 22-én lesz a Zeneakadémia Solti termében.

Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola - februárt 1-jétől Magyar Táncművészeti Egyetem - rektora elmondta, hogy az intézmény norvég-magyar balettkurzusának záróeseményeként meghirdetett február 24-i gálaműsoron Seregi László Dohnányi Ernő zenéjére készített, Változatok egy gyermekdalra című koreográfiát adják elő közösen a hallgatók a MOM Kulturális Központban.

A fesztivál programjai között szerepel továbbá Lőrinc Katalin és a táncművészeti hallgatók közös estje, a Mi a kortárs tánc, - és hol vagyok ebben én?, amelyben a mozdulat útjait követhetjük végig táncban, képben és élőszóban a 20. századtól egészen napjainkig.

A Fitos Dezső Társulat a Pisztráng című táncszínházi produkciójával debütál a fesztiválon. A darab koreográfus-rendezője, Fitos Dezső elmondta, hogy 12 férfi táncos lép színpadra az autentikus néptánc-előadásban, amelynek lenyűgöző látványvilágát Bobor Ágnes fiatal díszlet- és jelmeztervező álmodta meg. Az előadás premierje február 23-án lesz a MOM Kulturális Központban.

A Budapest Táncszínház a Jelenben a múlt című, két egyfelvonásos darabjának bemutatójával készül a fesztiválra. Fernando Troya Rólunk beszélve, valamint Robert North Entre dos Aguas című produkcióját február 27-én láthatják a tánckedvelők a Nemzeti Színházban.

A fesztivál kísérőprogramja Peggy Jarrell Kaplan New Yorkban élő fényképész Dance Close Up/Közelkép a táncról című kiállítása, amelyet március 1-ig lehet megnézni a Müpában.

A Nemzeti Táncszínház jövendőbeli új otthonáról, a Millenáris Teátrumról szólva Ertl Péter elmondta, hogy átadták a munkaterületet és megkezdődött a tervezés, valamint az egyeztetés arról, hogy minden olyan legyen, amilyennek egy 21. századi tánccentrumban lennie kell.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ