BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Színházi táncképzés indulhat a táncművészeti egyetemen
Dátum: 2017. március 7., kedd, 7:38

Együttműködési megállapodást írt alá táncművész alapszak színházi tánc specializációja indításáról a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és az ExperiDance Tánctársulat hétfőn.

Az egyetem és az ExperiDance együttműködésének értelmében az öt tanévesre tervezett szak évfolyamonként 24 fővel három évente indul, az első évfolyam hallgatói szeptemberben kezdenének, a felvételit március végén tartják - mondta el Szakály György, az MTE rektora az MTI-nek.

Hozzátette: az egyetemen már korábban létezett egy ilyen akkreditált szak, de még nem indultak rajta évfolyamok, most az ExperiDance Tánctársulat vezetői részéről a táncművész-utánpótlás folyamatos biztosítására érkezett igény.

Román Sándor, az ExperiDance művészeti vezetője kifejtette, hogy a fővárosi színházak mellett a vidéki színpadokon is egyre több olyan zenés darabot mutatnak be, amelyekben megfelelő szakmai minőséget képviselő képzett táncosokra van szükség. Az ilyen előadókat azonban speciális képzésben kell részesíteni.

"A táncművészeti egyetem az a hely, ahol nemzetközi színvonalon képzik a táncosokat, olyan szinten, amely ki tudja szolgálni a színházvezetők, rendezők, koreográfusok igényeit" - fűzte hozzá.

Szakály György úgy vélte, hogy a klasszikus balett, a néptánc vagy a moderntánc bár ugyanabból a gyökérből fakad, mégis más kvalitásokat igényel egy táncostól, amihez a képzésnek is igazodnia kell. "A színházi tánc szakirányt nem véletlenül akkreditáltuk korábban, hiszen úgy gondoltuk, hogy az is egy speciális szegmense a táncművészetnek" - mondta, hozzátéve, hogy ezeknek a táncosoknak a balett- és néptáncalapok mellett tudniuk kell például szteppelni, akrobatikus elemeket bemutatni vagy párban táncolni.

A rektor felidézte, hogy ha korábban nem indul el a néptáncművész képzés az egyetemen, ma az egész magyar táncművészet sokkal szegényebb lenne. "Bízom benne, hogy a színházi tánc szakirányból is olyan előadók fognak kinőni, akik tovább tudják fejleszteni a magyar táncművészetet" - fűzte hozzá.

Az aláíráson Szakály György mellett Antal József, az MTE kancellárja, Román Sándor, az ExperiDance művészeti vezetője és Vona Tibor, az ExperiDance ügyvezető igazgatója vett részt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ