BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Országos néptáncfesztivál lesz Szolnokon
Dátum: 2017. május 16., kedd, 15:09

Országos néptáncfesztivált tartanak május 26-tól 28-ig Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (ANKK) és a Tisza Táncegyüttes szervezésében. A versenyprogramban tizenhárom táncegyüttes csaknem ötszáz táncosa mutathatja meg koreográfiáját.

Molnár Lajos Milán, az ANKK ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: az 1964-ben útjára indult rendezvénynek a kulturális központ, a Szigligeti Színház és a Tisza park ad otthont.

A fesztivál célja a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, új alkotások létrejöttét ösztönözni. A kísérőprogramok között fotókiállítás, népművészeti vásár, koncert is szerepel - tette hozzá az igazgató.

Mihályi Gábor zsűrielnök, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője a sajtótájékoztatón az ország legnagyobb fesztiváljának nevezte a szolnoki rendezvényt. Hangsúlyozta: számos fesztivál van az országban, azonban a Szigligeti Színházban biztosított körülmények rendkívül magas színvonalúak.

Fejes Nikolett főszervező a programokat ismertetve szólt arról, hogy május 26-án, pénteken, Bege Nóra fotográfus kiállítása tekinthető meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A Színpadon innen, színpadon túl című, a 65 éves Magyar Állami Népi Együttest bemutató kiállítást Mihályi Gábor nyitja meg az együttes táncosainak közreműködésével.

A fotókon keresztül betekintést nyerhetnek az érdeklődők a kulisszák mögötti világba és a próbák, felkészülések sokszor kimerítő, mégis emberi pillanataiba.

A nyitónapon Viseletes felvonulásra invitálják a lakosságot a szervezők a néptáncegyüttesek részvételével a Hild tér - Kossuth tér - Szigligeti Színház - Agóra tér útvonalon. Ezt követően Falusi színek címmel a Fitos Dezső Társulat előadása lesz látható az Aba-Novák Agórában.

Fejes Nikolett elmondta: a versenyprogramok május 27-én, szombaton kezdődnek. Tizenhárom táncegyüttes csaknem ötszáz táncosa mutathatja meg koreográfiáját. Este táncházra várják az érdeklődőket a Bürkös Zenekarral az Aba-Novák Agórában.

Május 28-án, vasárnap, szabadtéri programok, népművészeti kirakodóvásár és Cimbaliband-koncert színesíti a fesztivált. A Napsugár Gyermekháznak köszönhetően kézműves foglalkozásokkal és szabadtéri programokkal várják a gyerekeket. AQ rendezvényt gálaműsor zárja a Szigligeti Színházban Kacsó Hanga és Gyúr Gabriella népdalénekesek közreműködésével.

A fesztivált a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Tiszta Formák Alapítvány, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Béres Zrt. és az ASM Security Kft. támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Számomra a titkok a lelki élet nagy gyűjtőmedrei, a titkok, amiket az ember magában hordoz, a szeretet, az üdvösség..."
Fellini
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ