Harminc előadást láthat a közönség a 13. Magyar Táncfesztiválon
Dátum: 2017. június 2., péntek, 8:17

Mintegy harminc előadást láthat a közönség a 13. Magyar Táncfesztiválon június 18. és 25. között Győrben, ahol a harmadik gyermektáncfesztivál mellett megrendezik az első online táncfesztivált is - hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön a megyeszékhelyen.

Kiss János, a szervező Győri Balett igazgatója elmondta, hogy a fesztivál A-tól Z-ig vonultatja fel a műfajokat, s a határon túlról is érkeznek táncosok.

A program a nulladik nappal indul június 18-án, mikor az Aforce1 TSE Hungary moderntánc-bemutatót tart. Ez egyfajta toborzó is lesz majd az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Az első napon pedig két premiert ad elő a Győri Balett: Arnold Schönberg Egy varsói menekült című művére készült nyolc perces szólót és a Kodály-emlékév tiszteletére készült Romance című egyfelvonásos darabot - fűzte hozzá.

A nyitó gála vendége lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Táncművészeti Egyetem.

Az egy hét alatt a Nagyszínpadon mások mellett bemutatkozik a Pécsi Balett, amely a Bartók-emlékév tiszteletére koreografált A csodálatos mandarin című darabot adja elő. A Magyar Nemzeti Balett a Falling Angels című művét, a Szegedi Kortárs Balett a Menyegzőt, a GG Tánc Eger, valamint a Miskolci Balett pedig az Anna Karenina című darabot mutatja be. A záró napon az ExperiDance a Nostradamus - világok vándora című művét láthatja a közönség.

A tematikus napok keretében június 22-én a magyar folklór napját rendezik a II. János Pál téren, ahol néptáncbemutatókat tartanak. Aznap este a Nagyszínpadon a Magyar Állami Népi Együttes, a Kisfaludy-teremben pedig a Háromszék Táncegyüttes lép fel.

A Kisfaludy-teremben kortárs alkotók társadalmi és történelmi konfliktusokat vagy személyes tragédiákat feldolgozó darabjait láthatja a közönség. Fellép mások mellett a Közép-Európa Táncszínház a Kolophón hercegnője című darabbal és az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat, amely az Ajtók kilincs nélkül című darabot mutatja be. Utóbbi előadás azt kutatja, hogy hogyan hatott az emberekre az 1956-os forradalom és szabadságharc.

Az idei program újítása a FesziválON nevű online táncfesztivál. Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője a sajtótájékoztatón livestream segítségével jelentkezett be a Millenáris parkban épülő Nemzeti Táncszínház területéről. Elmondta, hogy június 23-án és 24-én arról a helyszínről közvetítik online három-három táncművész negyven perces improvizatív előadását. A közvetítést a www.magyartancfesztival.hu oldalon lehet megtekinteni.

A gyermektáncfesztivált harmadik laklommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivál keretében. Június 21. és 24. között a Vaskakas Művészeti Központban naponta két, összesen hat előadást láthatnak a legkisebbek. Mások mellett fellép a PR-Evolution DC, a Dunaújvárosi Bartók Kamara Színház, a Duna Táncműhely, valamint a Góbi Rita és Bozsik Yvette Társulat.

A szakmai kísérő programok között szerepel június 21-én a Nemzeti Kulturális Alap konferenciája, amelyen az Imre Zoltán-programot fogják bemutatni. Ennek célja, hogy minél több fiatal koreográfust indítsanak el a szakmában. Június 23-án a Magyar Művészeti Akadémia konferenciáján pedig az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi táncátképzési program hazai megvalósíthatóságáról lesz szó.

A kísérő programok között szerepel Bege Nóra fotókiállítása, aki a 65 éves Magyar Állami Népi Együttesről Színpadon innen és túl címmel készített sorozatot. Malasits Zsolt festőművésznek pedig Fénytánc címmel nyílik tárlata.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ