Néptáncfesztivál tajvani és orosz táncegyüttesekkel Nyíregyházán
Dátum: 2017. agusztus 10., csütörtök, 8:46

Hét ország tizenegy együttese, köztük orosz, portugál és tajvani táncosok vesznek részt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelyet augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Nyíregyházán.

Magyarországot a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese képviseli, Romániából pedig a zilahi Terbete Néptáncegyüttes érkezik a nyírségi megyeszékhely fesztiváljára - sorolta a fellépőket Demarcsek György fesztiváligazgató, a Nyírség Táncegyüttes vezetője az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a fesztivál célja, hogy nemzetközileg minél ismertebbé tegyék a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhelyt, valamint bemutatkozási lehetőséget kapjanak és tapasztalatokat szerezzenek az együttesek utánpótlását jelentő fiatalok.

A fesztivált huszonegy éve rendezik meg, 1996-tól 2009-ig hét alkalommal tartották meg két-három évenként az önkormányzat támogatásával, majd hosszabb szünet következett egészen 2017-ig, amikor ismét a helyhatóság kiemelt segítségével tartják meg a nagyszabású folklóreseményt.

Az idei fesztiválon tizenegy helyszínen huszonhat programot tartanak, a rendezvényre összesen több mint húsz művészeti csoport négyszáz táncosa, zenésze és énekese érkezik a néptánc, a népzene és a világzene területéről. A szakmai programban Horvátországot a djakovói Tena Táncegyüttes képviseli, Olaszországból Matelica város táncegyüttese érkezik, az oroszországi Novoszibirszkből a Szibériai Motívumok Táncegyüttes fogadta el a szervezők meghívását, de a portugál Coimbrai Egyetem Folklórcsoportja és a tajvani Kínai Művészetek Táncegyüttes egyaránt színpadra lép majd Nyíregyházán.

Az észak-ciprusi Catalköy Néptánccsoport is jelezte részvételét a fesztiválon, az ő fellépésük azonban még kérdéses - tette hozzá a fesztiváligazgató.

A tájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, Nyíregyházán nagy hagyománya van a néptáncnak, a Szabolcs Néptáncegyüttes nemrégiben ünnepelte fennállásának 60., a Nyírség Táncegyüttes pedig 40. évfordulóját.

Ugyan Attila fesztiváltitkár tájékoztatása szerint a vendégegyüttesek augusztus 15-én érkeznek Nyíregyházára, a programsorozat pedig augusztus 16-án csütörtökön fesztiválnyitó gálaműsorral és a Cimbaliband koncertjével kezdődik a Kossuth téren. Másnap délután a fesztivál a nemzeti nappal folytatódik, amelyen a meghívott együttesek bemutatókat, táncházakat, kirakodóvásárt és ételkóstolókat tartanak a közönség bevonásával. Este kezdődik a Világok tánca nemzetközi néptáncgála a szabadtéri színpadon, másnap pedig a Határok nélkül című néptáncgálát láthatja a közönség a kulturális központban.

A szombati nyíregyházi és vidéki fellépések után a külföldi és magyar néptánccsoportok augusztus 20-án vasárnap a városi ünnepségen vesznek részt, majd a Világok zenéje című műsor keretében az együtteseket kísérő zenekarok adnak koncertet. A fesztiválzáró gálaműsor este nyolc órakor kezdődik, a programot késő este tűzijáték zárja Nyíregyházán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ