BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Néptáncfesztivál tajvani és orosz táncegyüttesekkel Nyíregyházán
Dátum: 2017. agusztus 10., csütörtök, 8:46

Hét ország tizenegy együttese, köztük orosz, portugál és tajvani táncosok vesznek részt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelyet augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Nyíregyházán.

Magyarországot a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese képviseli, Romániából pedig a zilahi Terbete Néptáncegyüttes érkezik a nyírségi megyeszékhely fesztiváljára - sorolta a fellépőket Demarcsek György fesztiváligazgató, a Nyírség Táncegyüttes vezetője az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a fesztivál célja, hogy nemzetközileg minél ismertebbé tegyék a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhelyt, valamint bemutatkozási lehetőséget kapjanak és tapasztalatokat szerezzenek az együttesek utánpótlását jelentő fiatalok.

A fesztivált huszonegy éve rendezik meg, 1996-tól 2009-ig hét alkalommal tartották meg két-három évenként az önkormányzat támogatásával, majd hosszabb szünet következett egészen 2017-ig, amikor ismét a helyhatóság kiemelt segítségével tartják meg a nagyszabású folklóreseményt.

Az idei fesztiválon tizenegy helyszínen huszonhat programot tartanak, a rendezvényre összesen több mint húsz művészeti csoport négyszáz táncosa, zenésze és énekese érkezik a néptánc, a népzene és a világzene területéről. A szakmai programban Horvátországot a djakovói Tena Táncegyüttes képviseli, Olaszországból Matelica város táncegyüttese érkezik, az oroszországi Novoszibirszkből a Szibériai Motívumok Táncegyüttes fogadta el a szervezők meghívását, de a portugál Coimbrai Egyetem Folklórcsoportja és a tajvani Kínai Művészetek Táncegyüttes egyaránt színpadra lép majd Nyíregyházán.

Az észak-ciprusi Catalköy Néptánccsoport is jelezte részvételét a fesztiválon, az ő fellépésük azonban még kérdéses - tette hozzá a fesztiváligazgató.

A tájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, Nyíregyházán nagy hagyománya van a néptáncnak, a Szabolcs Néptáncegyüttes nemrégiben ünnepelte fennállásának 60., a Nyírség Táncegyüttes pedig 40. évfordulóját.

Ugyan Attila fesztiváltitkár tájékoztatása szerint a vendégegyüttesek augusztus 15-én érkeznek Nyíregyházára, a programsorozat pedig augusztus 16-án csütörtökön fesztiválnyitó gálaműsorral és a Cimbaliband koncertjével kezdődik a Kossuth téren. Másnap délután a fesztivál a nemzeti nappal folytatódik, amelyen a meghívott együttesek bemutatókat, táncházakat, kirakodóvásárt és ételkóstolókat tartanak a közönség bevonásával. Este kezdődik a Világok tánca nemzetközi néptáncgála a szabadtéri színpadon, másnap pedig a Határok nélkül című néptáncgálát láthatja a közönség a kulturális központban.

A szombati nyíregyházi és vidéki fellépések után a külföldi és magyar néptánccsoportok augusztus 20-án vasárnap a városi ünnepségen vesznek részt, majd a Világok zenéje című műsor keretében az együtteseket kísérő zenekarok adnak koncertet. A fesztiválzáró gálaműsor este nyolc órakor kezdődik, a programot késő este tűzijáték zárja Nyíregyházán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ