Erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja lesz Nagyváradon
Dátum: 2017. szeptember 28., csütörtök, 9:30

Nagyvárad ad otthont idén az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek fesztiváljának, amelyen öt együttes mutatja be produkcióit - közölte szerdán a szervező Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója vándorfesztivál, amelyet mindig más-más erdélyi városban tartanak. Tavaly Sepsiszentgyörgyön találkoztak a szakma képviselői, idén a Nagyvárad Táncegyüttes vállalta a házigazda szerepet. A tizenharmadik alkalommal megszervezett találkozó október 12. és 15. között lesz.

Ez az egyetlen olyan rendezvény, amely az öt erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására és alkalmat teremt arra, hogy az együttesek megismerjék egymás munkáját - mondta Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója a fesztivál céljáról.

Négy nap alatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes hat produkcióját láthatja a közönség, köztük gyermek és felnőtt előadásokat egyaránt. A programsorozat utolsó napján közös táncgála lesz.

Az előadásokon kívül szakmai továbbképzések, kerekasztal-beszélgetések, kiállítás-megnyitók, koncertek is lesznek.

A szakmai értékelést Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, Dobre-Kóthay Judit Jászai- és Uniter-díjas díszlet- és jelmeztervező végzi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Felháborodom, tehát vagyok."
Bálint György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ