Nívós koreográfiák, évforduló és külföldi fellépők az Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon
Dátum: 2017. október 5., csütörtök, 8:04

Ezúttal is a hazai kortárs táncművészet legjavából merít, ám idén több külföldi produkcióval gazdagodik az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál - jelentette be az eseményt és a házigazda Gárdonyi Géza Színház új évadának első bemutatóját beharangozó szerdai sajtótájékoztatón a teátrum tánctagozata, a GGTánc Eger vezetője.

Topolánszky Tamás kiemelte: az október 18. és 22. között, immár hatodik alkalommal sorra kerülő seregszemle a hagyományokhoz hűen a honi kortárs táncművészet legnívósabb koreográfiáiból összeállított programmal várja a műfaj szerelmeseit.

Újdonság viszont, hogy először szerepel majd több külföldi előadó a rendezvényen, mely egyúttal Eger és a finnországi Pori 44 esztendős testvérvárosi együttműködésének ünnepe lesz - tette hozzá.

A részletekről szólva a főszervező elmondta: a kilenc produkciót felvonultató fesztivál nyitónapján a testvérvárosi évforduló jegyében a Pori Dance Company Duett című, majd a GGTánc Eger Carnations and Roses című előadást láthatja a közönség. Másnap A csoda című élőzenés koreográfiával jelentkezik a Napfényes Színtársulat, majd Grecsó Zoltán Orfeusz és Eurüdikéjét tűzik műsorra.

A továbbiakban Pukedli címmel bemutatják a Vörösmarty Színház Tánctagozatának táncjátékát és a Feledi Projekt is fellép Szálkák című - Pilinszky János verseire asszociáló - koreográfiájával, A berlini kortárs táncélet jeles képviselője, a brazil származású Clébio Oliveira október 21-én Abyssal zone című szólótáncával, míg a Miskolci Balett Harlekinada című előadásával lép közönség elé. A zárónapon pedig a Bozsik Yvette Társulat Kabaréját tekinthetik meg az érdeklődők, kivételesen a nagyszínpadon - közölte Topolánszky Tamás.

A teátrum új évadának első bemutatójáról szólva Blaskó Balázs direktor arról beszélt: Örkény István Tóték című tragikomédiájának október 13-i premierjével és színpadra állításával a mű nagysikerű és legendás szereposztású filmváltozatának 50. évfordulója előtt tisztelegnek.

Terveik szerint a darabbal januárban a Nemzeti Színházban vendégszerepel az egri Gárdonyi Géza Színház társulata, jövő nyáron pedig Szarvaskőn, szabadtéren is előadják majd - tájékoztatott megjegyezve, hogy a bemutató napján a filmváltozat készítését felidéző tárlat is nyílik a teátrum emeleti galériájában.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester az eseményen közölte: Eger büszke sokszínű kultúrájára és színvonalas kulturális intézményeire, produkcióira, melyeknek a készülő Európa Kulturális Fővárosa-pályázatban is kiemelt szerepet szánnak. Hangsúlyozta: a színház és az immár hagyományosnak mondható táncfesztivál a megyeszékhely országos, sőt európai dimenzióba helyezhető értéke, melynek megőrzése, gyarapítása iránt az önkormányzat is elkötelezett. Jelezte: ezek az értékek tették lehetővé azt is, hogy ma Eger legyen az egyetlen vidéki város Magyarországon, melyet kulturális együttműködési megállapodás fűz Budapesthez.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ