Egy mondat a zsarnokságról
Dátum: 2006. november 7., kedd, 19:40
Az 1956-os forradalom emléke előtt tiszteleg Zsuráfszky Zoltán az Egy mondat a zsarnokságról című, Illyés Gyula versére készített koreográfiával, amelyet Tardy Balázs színművész ad elő a Nemzeti Táncszínház szerdai bemutatóján.

A koreográfia a Budapest Táncegyüttes „... még Egy mondat...” című produkciójának része, annak első felvonásában látható.

Tardy Balázs 2003 februárjában, aneurizma-műtétjét követően, 55 évesen elvesztette látását, azóta a Vakok Intézetének Hungária körúti otthonában lakik. Művészként, néhány előadóest után, új utakat keres: fiatal koreográfusok felkérésére részt vett például a Csodálatos mandarin című vizsgaelőadásban a Színművészeti Egyetemen.

Zsuráfszky Zoltán, a Budapest Táncegyüttes produkciójának koreográfus-rendezője a táncszínházi előadás keddi próbáján elmondta: ő maga 1982-ben a kecskeméti színházban, a Jancsó Miklós filmrendező felkérésére készített zárt Illyés-emlékesten táncolt először erre a versre. Az akkor forradalmi jelentőségűnek számított bemutatóhoz Amerikából szerezték meg a lemezt, amelyen a költő szavalt; a koreográfián Szigeti Károllyal közösen dolgoztak.

A koreográfus közlése szerint az előadás erősen hatott Tardy Balázsra, akivel színészként többször dolgozott együtt, és most segített beteljesíteni azt a vágyát, hogy táncoljon a versre. A hatperces mozgássoron egy éve hetente több alkalommal dolgoztak együtt a színésszel, aki az utóbbi években kezdett érdeklődni a tánc iránt. A közös munka nyomán összeállt egy etűd: a koreográfus diktál, instrukciókat ad és együtt mozog a színész-táncossal, együtt vannak jelen a színpadon.

Zsuráfszky Zoltán kiemelte: a koreográfia még izgalmasabbá vált a mostani előadásban, amelyben egy vak ember küzdelme is megjelenik. „A koreográfián úgy dolgoztunk együtt, hogy fogtam a kezét, fogtam a lábát, fogta a kezem, hajolt a felső testével, és fogta, érezte a mozgást” – tette hozzá. „A próbák alatt az egyik mozgássornál Balázs odajött, és belenézett a szemembe. Érdekes, skizofrén helyzet, hogy nyitott szemmel nézzük egymást, és nem lát semmit, de a szeretet, a vágy arra, hogy egy embernek megfogja a kezét, az sugárzik a szeméből” – fogalmazott a koreográfus.

Tardy Balázs az első felvonás nyitószámát táncolja, amit többek között egy Nagy László-versre, és a Muzsikás együttes zenéjére készített koreográfia követ. Az este második felében a Makrokozmosz, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című Bartók-műre készült táncköltemény látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ