A modern mozgásforma és az autentikus néptánc is főszerepet kap az idei Kalászi Kortárs Tánctalálkozón
Dátum: 2017. október 16., hétfő, 10:03

A modern mozgásforma és az autentikus néptánc is főszerepet kap október 27-29. között a XIV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozón, amelyen Góbi Rita Reptében című alkotását, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila Test-vér című darabját, valamint a Duna Táncműhely két produkcióját is megnézhetik az érdeklődők.

A Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt koreográfus által megálmodott és megalkotott tánctalálkozó idén 15 éves, ám mivel 2003-ban elmaradt, ezért 14. alkalommal rendezik meg. A tánctalálkozó idén nyit a régió felé is, ami azt jelenti, hogy az előadásoknak nemcsak a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház (Kalászi Faluház) ad otthont, hanem Dunabogdányban is bemutatkoznak - tájékozatták a szervezők az MTI-t.

A Duna Táncműhely az Álom, álom, kitalálom című meseprodukciót és az Otthon című darabját hozza el a fesztiválra. Az első művet Juhász Zsolt, az utóbbit Györfi Csaba rendezte és koreografálta. A programban szerepel továbbá kortárs néptánc gála a Lenvirág, valamint a Cassandra Táncegyüttessel, a Timothy and the Things-el és a Magyar Állami Népi Együttes szólistáival.

Góbi Rita a Reptében című koreográfiával, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila a Test-vér című darabjukkal érkeznek a találkozóra. Mándy Ildikó kontaktánc-workshopot tart és Frenk képviseletében a fesztiválon helyet kap a könnyűzene is. A rendezvény kísérőprogramjaként a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó elmúlt 15 évét bemutató fotókiállítást nézhetnek meg az érdeklődők.

"A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó gondolata egy küldetéstudat részeként alakult ki bennem. Szent elhatározásom volt, hogy a paraszti kultúra hagyományos táncaiból készült kortárs-modern produkciókkal ismertessük meg a budakalászi közönséget. A találkozón olyan alkotóknak próbálok lehetőséget biztosítani, akik bátran használják a bartóki gondolkodásmód mentén ezt a csodálatos matériát és felismerik a bennük rejlő művészi lehetőséget"- idézi a közlemény Juhász Zsoltot.

A Kós Károly Művelődési Ház a Duna Táncműhely indulása óta rendszeres befogadója a kísérleti előadásoknak, az évek során pedig egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy más kortárs darabokat is láthasson itt a közönség.

A fesztivál ars poeticája, hogy jelentős hagyományra visszatekintő, "tradicionális" mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadások mutatkozzanak meg. Eddigi története során számos alkotó lépett fel és mutatta be, hogy milyen jól megfér egymás mellett a hagyomány és a modernitás.

Juhász Zsolt szerint a fesztivál izgalmas pillanatai közé tartoznak azok az előadások, amelyekben együtt lépnek fel különböző táncműfajok képviselői. Mint fogalmazott: "Nem titkolom azt az igényem, hogy kimozdítsam saját közegükből táncművészeinket és egy közös előadás révén szélesítsem a táncról alkotott képüket. Egy-egy ilyen alkalom nagyon inspiráló tud lenni a nyitott szemléletű táncművészeknek, és remélem hasonló hatást ér el a közönségnél is".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ