November közepéig pályázhatnak támogatásra a pályakezdő táncművészek
Dátum: 2017. október 26., csütörtök, 8:43

November 16-ig pályázhatnak támogatásra pályakezdő táncművészek, előadóművészek az Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumánál összesen 115 milliós keretösszegre.

Az Imre Zoltán program célja, hogy segítse a fiatal, pályakezdő alkotók bemutatkozását - hangsúlyozta Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a programról tartott szerdai tájékoztatón.

Kiemelte, hogy a program számára jövőre is megszavazta az NKA Bizottsága a 100 millió forintos keretösszeget, idén pedig 15 millió forintos plusz forrásból, összesen 115 millió forintból gazdálkodhatnak. Az extra forrás az idei év maradványaiból keletkezett, amelynek felhasználását a Nemzetgazdasági Minisztérium engedélyezte, és az NKA tematikusan bocsátja a különböző kollégiumok rendelkezésére.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, a kollégium elnöke elmondta, hogy a kiírás célja - Imre Zoltán szellemiségéhez méltón - a fiatalok támogatása. "Nagyon sok ma már neves alkotó került ki abból a műhelyből, ahol Imre Zoltán megteremtette a feltételeit az alkotásnak. Ez a fajta mottó végigkísérte a gondolkodásunkat a pályázat kidolgozásakor" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy a program elsődleges feladata az alkotási folyamat feltételeinek megteremtése és a fiatal alkotók integrálása a szakmába.

A program keretében pályázhatnak a művészek nemzetközi hálózatban, interdiszciplináris környezetben, a legújabb kommunikációs és IT technológiák alkalmazásával megvalósuló alkotásaik létrehozására, az ehhez szükséges kutatásokat és az elkészült művek közönség elé juttatására, de jelentkezhetnek állami vagy önkormányzati fenntartású színházak, kulturális központok is produkciók befogadására, önálló intézmények próbatermek biztosítására, valamint olyan szervezetek, akik a fiatal közönség találkozását segítik a korszerű magyar táncművészettel. Ezen kívül a program támogatja a társművészetekkel közös együttműködésből születő új táncművészeti produkciókat, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését is.

A kollégium tagjai Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.

"Megvizsgáltuk, hogy mivel tudjuk segíteni a program működését, és úgy döntöttünk, hogy mentorálási lehetőséget is bevonunk a pályázatba" - mondta el Ertl Péter, aki kifejtette, hogy van olyan pályázati pont, amelynél kötelező mentort választani a jelentkezőknek, néhány elemnél pedig választható egy tapasztalt, a koreográfia elkészítésében, a gyártásban és a menedzsmentben is jártas szakember bevonása. A mentorok finanszírozására külön forrást különítettek el.

A pályázatokat november 16. éjfélig lehet benyújtani az NKA elektronikus felületén.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ