BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Erdélyi turnéra indul az Ifjú Szivek Táncszínház
Dátum: 2017. november 21., kedd, 7:15

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház - közölte az együttes hétfőn.

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint az erdélyi turné alkalmával négyszer mutatja be a szlovákiai magyar táncszínház előadását, amely a kirekesztés témáját feszegeti. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. "A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek" - olvasható a táncszínház közleményében.

Mint írják, a darab sikerszériája már ötödik éve tart, amelyért Hégli Dusan, a társulat koreográfusa idén nyáron megkapta az avignoni fesztivál Tournesol Díját, Magyarországon pedig az Év alkotója díjat is.

Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami más. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer - írják a darabról.

A társulat, amelynek munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása, november 19-én érkezett haza Franciaországból, ahol csaknem 800 néző előtt lépett fel Finetuning című koncertkoreográfiájával. Erdélyi turnéján november 26-ig Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron mutatja be Hontalanítás című táncszínházi előadását.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ