A Magyar Táncművészek Szövetsége közleménye
Dátum: 2018. január 18., csütörtök, 11:00

Nagy lépésekben a táncművészet

1. rész:

A 2017-es esztendő több területen hozott már régóta várt eredményt a hazai táncművészet területén. A Magyar Táncművészek Szövetsége által kitűzött és képviselt célok, több év kitartó munkájának köszönhetően, a kulturális kormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, lassan kezdenek megvalósulni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a korábbi négy balett együttes (Magyar Nemzeti Balett, Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett) mellett, újabb négy együttes táncművészei részesülhetnek táncművészeti életjáradékban. A Budapesti Operett Színház táncművészei mellett, a hazai hivatásos néptáncművészek: a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes tagjai is jogosultak az életjáradékra. További célunk, hogy a jövőben a többi hivatásos táncművész számára is elérhető legyen a táncművészeti járadék. Ehhez kapcsolódik egy új program, amely a táncművészek szakmai pályafutását követő átképzési lehetőségek megteremtésének kidolgozásával foglalkozik.

Szakmánk megbecsülését és minőségének elismerését jelzi, hogy a leendő táncművészek, koreográfusok, pedagógusok 2017-től már egyetemi szintű képzésben vehetnek részt a Magyar Táncművészeti Egyetemként működő intézményben.

 

2. rész:

Sok év után újra önálló kollégiuma van a táncművészetnek a Nemzeti Kulturális Alapnál, amely egyre emelkedő költségvetésével tudja támogatni az együttesek új produkcióinak létrehozását, bemutatását, utaztatását. Elindult az Imre Zoltán Program is, amely a fiatal alkotók, koreográfusok, előadóművészek pályakezdéséhez és pályájukon való előrejutáshoz nyújt segítséget. A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj során megemelt összegre pályázhatnak a táncművészet területén dolgozó és alkotó szakemberek.

Ma már számos hazai és határon túli táncművészeti fesztivál létezése jelzi, hogy a közönség igényli és szereti a sokszínű táncművészet előadásait. Évenként kerül megrendezésre a Magyar Táncfesztivál - Győrött, A Tánc Fesztiválja - Veszprémben, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, a Stúdiószínházi Táncfesztivál - Egerben, a Horizont Kortárstánc Fesztivál - Miskolcon, a Budapest Táncfesztivál, a Sissy Őszi Tánchét és a Nemzetközi Monotánc Fesztivál - Budapesten. Erdélyben az Infinite Dance Festival - Nagyváradon, míg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója vándor fesztiválként kerül megrendezésre évente, az erdélyi együttesek városaiban.

 

3. rész:

Jelenleg két nagy beruházás zajlik: újból lesz önálló színháza a magyar táncművészetnek, a Millenárison épül az új Nemzeti Táncszínház. A Hagyományok Háza (Budai Vígadó) felújításával, átépítésével a Magyar Állami Népi Együttes művészetének, és rangjának méltó körülmények között folytathatja majd munkáját. A Budai Vígadó épülete befogadó helyként is működik majd, ami otthona lesz a tradicionális művészetek különböző műfajainak.

A 2018-as év egyik legnagyobb problémája és elérendő célja, hogy a nemzeti és kiemelt minősítésű, valamint a független táncművészeti szervezetek költségvetésének 8 éve tartó forráshiánya, a támogatások emelésével megoldódjon. Az év legnagyobb eseménye és feladata lesz, a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetsége jubileumi ünnepségsorozatának megvalósítása, amelynek központi eseményén, a Szövetség összes hivatásos táncművészét és együttesét láthatjuk egy nagyszabású, közös előadásban.

Kiadó: Magyar Táncművészek Szövetsége

(OS)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ