BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
A Magyar Táncművészek Szövetsége közleménye
Dátum: 2018. január 18., csütörtök, 11:00

Nagy lépésekben a táncművészet

1. rész:

A 2017-es esztendő több területen hozott már régóta várt eredményt a hazai táncművészet területén. A Magyar Táncművészek Szövetsége által kitűzött és képviselt célok, több év kitartó munkájának köszönhetően, a kulturális kormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, lassan kezdenek megvalósulni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a korábbi négy balett együttes (Magyar Nemzeti Balett, Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett) mellett, újabb négy együttes táncművészei részesülhetnek táncművészeti életjáradékban. A Budapesti Operett Színház táncművészei mellett, a hazai hivatásos néptáncművészek: a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes tagjai is jogosultak az életjáradékra. További célunk, hogy a jövőben a többi hivatásos táncművész számára is elérhető legyen a táncművészeti járadék. Ehhez kapcsolódik egy új program, amely a táncművészek szakmai pályafutását követő átképzési lehetőségek megteremtésének kidolgozásával foglalkozik.

Szakmánk megbecsülését és minőségének elismerését jelzi, hogy a leendő táncművészek, koreográfusok, pedagógusok 2017-től már egyetemi szintű képzésben vehetnek részt a Magyar Táncművészeti Egyetemként működő intézményben.

 

2. rész:

Sok év után újra önálló kollégiuma van a táncművészetnek a Nemzeti Kulturális Alapnál, amely egyre emelkedő költségvetésével tudja támogatni az együttesek új produkcióinak létrehozását, bemutatását, utaztatását. Elindult az Imre Zoltán Program is, amely a fiatal alkotók, koreográfusok, előadóművészek pályakezdéséhez és pályájukon való előrejutáshoz nyújt segítséget. A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj során megemelt összegre pályázhatnak a táncművészet területén dolgozó és alkotó szakemberek.

Ma már számos hazai és határon túli táncművészeti fesztivál létezése jelzi, hogy a közönség igényli és szereti a sokszínű táncművészet előadásait. Évenként kerül megrendezésre a Magyar Táncfesztivál - Győrött, A Tánc Fesztiválja - Veszprémben, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, a Stúdiószínházi Táncfesztivál - Egerben, a Horizont Kortárstánc Fesztivál - Miskolcon, a Budapest Táncfesztivál, a Sissy Őszi Tánchét és a Nemzetközi Monotánc Fesztivál - Budapesten. Erdélyben az Infinite Dance Festival - Nagyváradon, míg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója vándor fesztiválként kerül megrendezésre évente, az erdélyi együttesek városaiban.

 

3. rész:

Jelenleg két nagy beruházás zajlik: újból lesz önálló színháza a magyar táncművészetnek, a Millenárison épül az új Nemzeti Táncszínház. A Hagyományok Háza (Budai Vígadó) felújításával, átépítésével a Magyar Állami Népi Együttes művészetének, és rangjának méltó körülmények között folytathatja majd munkáját. A Budai Vígadó épülete befogadó helyként is működik majd, ami otthona lesz a tradicionális művészetek különböző műfajainak.

A 2018-as év egyik legnagyobb problémája és elérendő célja, hogy a nemzeti és kiemelt minősítésű, valamint a független táncművészeti szervezetek költségvetésének 8 éve tartó forráshiánya, a támogatások emelésével megoldódjon. Az év legnagyobb eseménye és feladata lesz, a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetsége jubileumi ünnepségsorozatának megvalósítása, amelynek központi eseményén, a Szövetség összes hivatásos táncművészét és együttesét láthatjuk egy nagyszabású, közös előadásban.

Kiadó: Magyar Táncművészek Szövetsége

(OS)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ