BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Budapest Táncfesztivál - San Franciscó-i balett-társulat az idei sztárvendég
Dátum: 2018. január 25., csütörtök, 9:12

Az Alonzo King LINES Ballet nevű San Franciscó-i kortársbalett-társulat lesz a sztárvendége az idei Budapest Táncfesztiválnak, amely február 20. és március 1. között várja az érdeklődőket a Müpában és a Pesti Vigadóban.

A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő amerikai társulat, amely első ízben látogat Magyarországra, két koreográfiáját hozza el a fesztiválra - mondta az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója.

Hozzátette: az Alonzo King alapító, művészeti-vezető által megálmodott látomásokat a klasszikus balett műfajában, egyedi, kortárs elemekkel gazdagítva mutatja be a társulat, amely európai turnéja keretében érkezik a fesztiválra.

A Biophony című produkció különlegessége, hogy a koreográfus a természetes hangképek művészével, Bernie Krause-szal dolgozott együtt, aki csaknem negyven évig rögzítette a Föld és teremtményeinek hangjait szerte a világban, és Richard Blackford zeneszerzővel együttműködve ebből a sajátos hanganyagból készítették el az előadás zenei hátterét.

A nyolc epizódból álló, SAND című koreográfia elkészítésekor Alonzo King az amerikai jazz nagyjaival, Jason Morannal és Charles Lloyddal dolgozott együtt. A két előadást felvonultató estet február 27-én és 28-án nézhetik meg az érdeklődők a Müpában.

Ertl Péter kiemelte, hogy a külföldi társulat előadása mellett négy nagy együttes, a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett budapesti bemutatója színesíti a kínálatot.

A táncfesztivál két világhírű film táncszínházi átiratával indul. Február 20-án mutatja be Budapesten legújabb darabját, Nathaniel Hawthorne nagysikerű A skarlát betű címet viselő regényének átiratát a Győri Balett a Müpában. A darab koreográfusa, Velekei László elmondta, hogy alkotóként a karakterek döntéseire helyezte a hangsúlyt.

Az előadás nem csupán komorságában lesz hű a regényhez, hanem a táncmozdulatok is pontosan illeszkednek a leírt sorokban megjelenő érzelmekhez és gondolatokhoz. A koreográfus kiemelte, hogy számára a történet legfontosabb üzenete az, hogy "ha falakat húzunk emberek közé, akkor nem megoldások születnek és párbeszédek, hanem elnyomás".

A Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusát, a Casablancát viszi színre február 21-én. Kozma Attila, a társulat vezetője szerint a jazz-zenében bővelkedő előadás egyik legkülönlegesebb eleme a díszlet, egy színpadba fúródott angol vadászbombázó, amely más-más helyszínként, kocsmaként, kihallgató szobaként funkcionál az előadásban.

A Pécsi Balett Bartók Béla klasszikusának, A fából faragott királyfinak a budapesti premierjét tartja február 23-án a Müpában. Uhrik Teodóra, az 57 év színházi együttműködés után immár önállósodott társulat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Vincze Balázs rendezte és koreografálta előadás hűen követi az eredeti történetet, ám vizuálisan és tánctechnikailag is újdonságokban bővelkedik.

Március 1-jén a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, a Federico García Lorca drámáját feldolgozó Bernarda Alba házát mutatja be a budapesti közönségnek a Müpa színpadán, amelyen két fiatal alkotó, Czár Gergely (Exit) és Corneliu Ganea (Tabula Rasa) című munkája is bemutatkozik.

A fesztiválon idén először lép színpadra a Magyar Nemzeti Balett, amely február 25-én két koreográfus, Johan Inger (Walking Mad) és Jirí Kylián (Petite Mort, Hat tánc) három koreográfiáját adja elő a Total Dance című esten.

A fesztivál zárásaként, március 1-jén a Pesti Vigadóban látható a Badora Társulat Lajtha című produkciója, amelynek színpadi világpremierje a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt. A koreográfiát a Harangozó-díjas, Érdemes Művész Barta Dóra készítette, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével.

A sajtótájékoztatón Ertl Péter elmondta, hogy a Nemzeti Táncszínház a 2018/2019-es évadot már új otthonában, a Millenáris Teátrumban kezdi meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ