Jeszenszky Endrére emlékezve rendeznek koreográfusversenyt februárban
Dátum: 2018. február 5., hétfő, 8:39

Jeszenszky Endre koreográfusra, balettmesterre, a dzsessztánc magyarországi műfajalapítójára emlékezve rendez koreográfiakészítő-versenyt február 24-én a Táncpedagógusok Országos Szövetsége a budapesti Erzsébetligeti Színházban.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Koreográfus Verseny Jeszenszky Endre emlékére elnevezésű megmérettetésen a jelentkező táncpedagógusoknak és csapataiknak egy kötelezően és egy szabadon választott zenére kell két, 5-10 perc közötti koreográfiát bemutatniuk bármilyen műfajban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Rossa László zeneszerző, Földi Béla, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője, koreográfus, Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke, Szalay Tamás koreográfus, táncpedagógus és Molnár Krisztina Nívó-díjas táncpedagógus alkotta zsűri az eredményhirdetést követően szakmailag is értékeli a produkciókat.

Jeszenszky Endre (1927-2008) több évtizeden átívelő pályafutása során táncművészek százait nevelt ki, akik közül sokan a jelenkori magyar és külföldi táncművészet meghatározó egyéniségei lettek, többek közt Bakó Gábor, Frenák Pál és Angelus Iván.

Pályája során edzett tornászokat és jégtáncosokat, tanított artistákat, koreografált revüműsorokat, könyvet írt a balettről, létrehozta a megalakuló Rockszínház tánckarát, tanított a Semmelweis utcában és az Almássy téren. Török Jolánnal elérték a kulturális minisztériumnál, hogy elfogadják a modern táncoktatói tanfolyam tematikáját és engedélyezzék annak meghirdetését.

Az emlékére létrehozott rendezvény idén ismét lehetőséget ad a mester tanítványainak és azok tanítványainak, hogy az előadásokon róják le a tiszteletüket Jeszenszky Endre "Mesti" előtt.

Az idei rendezvényre a fővárosból és az ország különböző részeiből is érkeznek a volt tanítványok, és egy még újabb nemzedék, amely számára szintén nem ismeretlen a koreográfus neve.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Mutassatok nekem hat sort bárki írásából, s én találok benne olyat, amiért fel lehet akasztani."
Armand Jean Du Plessis Richelieu
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ