Jeszenszky Endrére emlékezve rendeznek koreográfusversenyt februárban
Dátum: 2018. február 5., hétfő, 8:39

Jeszenszky Endre koreográfusra, balettmesterre, a dzsessztánc magyarországi műfajalapítójára emlékezve rendez koreográfiakészítő-versenyt február 24-én a Táncpedagógusok Országos Szövetsége a budapesti Erzsébetligeti Színházban.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Koreográfus Verseny Jeszenszky Endre emlékére elnevezésű megmérettetésen a jelentkező táncpedagógusoknak és csapataiknak egy kötelezően és egy szabadon választott zenére kell két, 5-10 perc közötti koreográfiát bemutatniuk bármilyen műfajban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Rossa László zeneszerző, Földi Béla, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője, koreográfus, Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke, Szalay Tamás koreográfus, táncpedagógus és Molnár Krisztina Nívó-díjas táncpedagógus alkotta zsűri az eredményhirdetést követően szakmailag is értékeli a produkciókat.

Jeszenszky Endre (1927-2008) több évtizeden átívelő pályafutása során táncművészek százait nevelt ki, akik közül sokan a jelenkori magyar és külföldi táncművészet meghatározó egyéniségei lettek, többek közt Bakó Gábor, Frenák Pál és Angelus Iván.

Pályája során edzett tornászokat és jégtáncosokat, tanított artistákat, koreografált revüműsorokat, könyvet írt a balettről, létrehozta a megalakuló Rockszínház tánckarát, tanított a Semmelweis utcában és az Almássy téren. Török Jolánnal elérték a kulturális minisztériumnál, hogy elfogadják a modern táncoktatói tanfolyam tematikáját és engedélyezzék annak meghirdetését.

Az emlékére létrehozott rendezvény idén ismét lehetőséget ad a mester tanítványainak és azok tanítványainak, hogy az előadásokon róják le a tiszteletüket Jeszenszky Endre "Mesti" előtt.

Az idei rendezvényre a fővárosból és az ország különböző részeiből is érkeznek a volt tanítványok, és egy még újabb nemzedék, amely számára szintén nem ismeretlen a koreográfus neve.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ