Orosz Adél balett-táncosnő 80 éves
Dátum: 2018. március 16., péntek, 10:06

Március 17-én lesz nyolcvanéves Orosz Adél Kossuth-díjas balett-táncosnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművésze. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Az Operaház balettiskolájába járt, majd Nádasi Ferenc, Harangozó Gyula, Hamala Irén növendéke volt az Állami Balett Intézetben, technikai tudását 1959-ben a leningrádi Kirov Színházban tökéletesíthette, itt ismerkedett meg Rudolf Nurejevvel is. 1954-ben szerződtette az Operaház, három év múlva magántáncos lett, kartáncosból jutott el a vezető szólista posztjára. Klasszikus iskolázottsága szolgált alapul olyan kiemelkedő szerepeihez, mint A diótörő, a Csipkerózsika, a Giselle, a Rómeó és Júlia, A hattyúk tava, a Seherezáde főszerepei, a Párizs lángjai Jeanne-ja, A fából faragott királyfi Királykisasszonya, a Spartacus Flaviája.

A hírnév - szinte állandó - partnerével, Róna Viktorral együtt kapta szárnyra. Egy évfolyamon végeztek a balettintézetben, nagyon sokat szerepeltek együtt külföldön is, Párizstól Pekingig, Koppenhágától Havannáig. A virtuóz, lendületes, sokoldalú és tiszta technikájú balerina a klasszikus balettrepertoár szinte valamennyi női főszerepét eltáncolta. Táncfilmekben is kapott főszerepet, például ő volt Az életbe táncoltatott lány főszereplője, és Bartók Béla A fából faragott királyfi című táncjátékának televíziós változatában is ő formálta meg a királylányt.

Mindent "kétszáz százalékos" energiával csinált. Napirendje általában így festett: délelőtt próba, délután próba, este előadás. Emellett anyaként is helyt kellett állnia, hiszen Kovács Béla klarinétművésszel 1962-ben kötött házasságából egy lány és egy fiú született.

Pályája során minden megadatott neki, amiről balerina csak álmodhat: nagy szerepek, kiváló partnerek, közönségsiker, szakmai és hivatalos elismerés. Megkapta a Liszt Ferenc-díjat (1961), a Kossuth-díjat (1965), az érdemes és kiváló művészi címet (1972, 1976), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (1998).

Mint mondta, mindig úgy gondolta, hogy akkor kell abbahagyni, amikor az előadás után már úgy érzi, nem lenne képes még egyszer eltáncolni a műsort. 1981-ben a csúcson búcsúzott az aktív tánctól, A világ teremtése című balett előadása után jelentette be Seregi László igazgatónak, hogy ez volt az utolsó. A szólisták próbavezető balettmestereként dolgozott tovább, emellett a főváros XXII. kerületi művelődési házában balettiskolát indított gyerekeknek. Tudásából a lehető legtöbbet szerette volna átadni, ezért vállalta el 1984-ben az Operaház balettigazgatói állását, Magyarországon elsőként ő lett balerinából balettigazgató. Négy évig állt a társulat élén, emellett közéleti szerepet is vállalt: 1986 és 1990 között országgyűlési képviselő volt.

1989-től tanított a Balettintézetben, a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Életében csendesebb szakasz következett, családja lett a legfontosabb számára. 2003 januárjától - a kulturális miniszter rendelete alapján - a Magyar Állami Operaház mesterművésze díj birtokosa, 2010-ben Életműdíjat adományozott neki a Magyar Táncművészek Szövetsége. 1999 májusától tagja a halhatatlanok társulatának, lábnyomát az Operettszínház bejárata előtt őrzi a flaszter. Korábbi partnere, a későbbi balettigazgató Keveházi Gábor azt mondta róla: "Ha van abszolút prímabalerina, akkor az Orosz Adél."

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ