Válassz életformát!
Dátum: 2005. november 18., péntek, 11:02
A Finita la Commedia Társulat, a DV8 (UK) fizikai színház, Frenák Pál és társulata, Lakner Antal, az Édentől Keletre Fesztivál, a Budapest Tánciskola, Egy Kiss Erzsi Zene, Mitsoura, Litera előszilveszteri buli. – A Trafó december hónapban is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

2005. december 2-3.

Az Intro Fesztivál keretében a Trafó bemutatja:

Finita la Commedia: Emberkönyv / tánc 

Koreográfus: O. Caruso         PREMIER!

A Finita la Commedia Társulatot O.Caruso és Fehér Ferenc neve fémjelzi. Munkájukra jellemző a képzőművészeti igényességgel felépített fény- és látványterv, valamint a koncentrált teatralitás és precíz dramaturgia, melyben megmutatkozik O. Caruso kiforrott színházi látásmódja. Fehér Ferenc, a rendhagyó múltú táncos mozgásában professzionális színházi jelenléttel ötvözi a nyers erőt, a break-es, utcai táncos elemeket. A társulat hazai és nemzetközi fesztiválok állandó vendége; legutóbb Fehér Ferenc a Kairói Nemzetközi Alternatív Színházi Fesztiválon "A legjobb férfi színész" díját vehette át.

/Fotó: Szenteleki Dóra/


2005. december 8-10. 20h

A Nagy Britmánia keretében a British Council és a Trafó bemutatja:

DV8 (UK): Just for Show / fizikai színház 

Szex, hazugság és DV8… Mi rejlik a felszín alatt? Az angol fizikai színház legújabb darabja az igazság, a szépség és az illúzió kérdéseit járja körül. A Just for Show a képmutatásról és a magamutogatásról szól: Lloyd Newson koreográfus a minket körülvevő látszat-világ leleplezését kísérli meg és megmutatja a mögötte rejlő „mocskos hazugságokat”. Newson vízióját videovetítés, vizuális illúzió és szójátékok teszik teljessé. A darab készítése során a társulat hosszasan kísérletezett különböző technológiai megoldásokkal, ennek eredményeképpen virtuális táncosok és színpadkép született, még érzékletesebbé téve látszat és valóság határainak elmosódását. A világhírű társulat utoljára nyolc éve járt Magyarországon.

/Fotó: Jiri Volek/


2005. december 13-15. 20h

Frenák Pál Társulat: Apokalipszis-Frisson / tánc 

 A Párizsban élő és alkotó koreográfus ebben a darabjában is az ember legmélyebb ösztöneit kutatja, a testbe, a mozdulatba vésődött emlékeket hozza a felszínre. Frenák Pál kirobbanó, elsöprő erejű tánccal, sokkoló és olykor groteszk szimbólumokkal jeleníti meg mindezt. A lenyűgöző mozgáshoz Fabrice Planquette alkotott rendkívül erős zenét, amelynek a lüktetését a zsigerekben érezni. „Tűéles mozdulatok, a test teljes megfosztottsága és groteszk félelmei jellemzik a Frenák Pál Társulat új darabját. Kemény, fémes és szégyentelen.”

/Mestyán Ádám, Magyar Narancs/

/Fotó: Lákó Tamás/


2005. december 14. 19h

Lakner Antal: INERS Dupla- és mikrogravitációs állapotok

Helyszín: Trafó Galéria  

2006. január 15-ig


Elképzelte már valaha a teljes csöndet és mozdulatlanságot, gravitáció nélkül? Megtörtént már Önnel, hogy súlya kétszeresével nyomta a Földet? Lakner Antal speciális eszközei ilyen élményekkel gazdagíthatnak minket. Légmentesen zárt lebegőkabinja a külvilág ingereit teljesen kizárja és megszabadítja a központi idegrendszert az igen megterhelő gravitációs vonzástól, így a felhasználó belső horizontja felé fordulhat. A duplagravitációs öltözet viselése pedig a normál földi gravitációs terhelés másfél, kétszeresét eredményezi,
amelynek hatására az ember egyszerű mozdulatai is nehéz fizikai erőkifejtéssé változnak.  

A kiállítás látogatása csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges!

Bejelentkezés telefonon: 456 2044  vagy emailen: hajni@trafo.hu  vagy eszter@trafo.hu


2005. december 16-17. 20h

Édentől Keletre / zenei fesztivál


 Az ötödik alkalommal jelentkező Édentől Keletre Fesztivál hagyományaihoz híven idén is egy-egy szubkultúra jól ismert
zenészeinek legújabb, vagy ritkán hallható formációit gyűjtötte egybe. Néhány kivételtől eltekintve most is meghatározó szerephez jut az elektronika és a kísérleti jelleg. Az első nap a bátrabban kísérletezőké, akik az underground kettős természetének jegyeit hordozzák: egyrészt nem bevált receptekre alapoznak, másrészt az ő emészthetőbb, friss ízeiből készítik ügyes szerkesztők később a jövő „mindennapi szakácskönyvét“. Az amerikai Matthew Shipp zongorista a dobos Guillermo E. Brow-nal lép fel, aki ezúttal laptoppal, lemezjátszóval és elektronikus hangszerekkel színesíti a koncertet. A második nap fellépői szélesebb körben ismertek, mégsem gyakran hallhatjuk őket a jelen felállásban: Balogh Kálmán Magyarországon először lép fel új, bolgár virtuózokkal közös formációjával; a ritkán koncertező Budbudas gyakorlatilag a fesztivál szülőatyjaként, míg a Zagarból ismert DJ Bootsie quartetté bővült zenekarával szerepel.



2005. december 21. 20h

A Budapest Tánciskola estje / tánc 

„A modern tánc egy évszázados magyar történetében egy 40 éves lyuk tátong. Ideje hidat építeni a jelenből a múltba, felmutatni azoknak a szellemi gyökereknek és búvópatakoknak legalább egy részét, melyek a kortárstánc múltját alkotják. Ezért az iskola immár hagyományosnak mondható Trafós estjén a nálunk zajló jövőalapozó alkotómunka aktuális eredményeinek felmutatása mellett gyökereinket, munkánk szellemi hátországát kutatjuk.” /Angelus Iván/ Kovács Éva Elemek (1946), Eck Imre Concerto (1965), Györgyfalvay Katalin Bújócska (1982) és Imre Zoltán Intermezzo (1996) című műveinek rekonstrukciós kísérlete e kutatás eszköze. Hommage – tisztelet közvetett mestereinknek, akiknek nyomdokain járhatunk. Az út mai szakaszára mutatnak három alternatívát Horváth Csaba, Kun Attila és Hód Adrienn rövid művei.

/Fotó: Kasza Gábor/



2005. december 28. 20h

Egy Kiss Erzsi Zene / koncert

 Az E.K.E.Z. repertoárja akár egy virtuális utazás: a képzelet zenei nyelvén, a népiesebbtől a jazz-en át a mai tört ritmusok világáig, vagy időben utazva a 'francia' sanzonokon, balladisztikusabb dalokon keresztül a rockig, a '70-es éveket idézve. Ezen az estén elhangzik néhány "ősrégi" szám a kezdetekből, jelen lesz a régebben az együttessel gyakran fellépő Szantner Anna és Szabó Ani, és Kiss Erzsi színházi munkáinak fontos közreműködői is tiszteletüket teszik. A készülő negyedik lemez anyagának eddig elkészült darabjai is elhangzanak. Ha mindezek után a naptárra nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy a Szilveszter előtti jeles napok apropóján szív nem marad szárazon, szem nem marad mosoly nélkül, a láb meg csak győzze azt a sok ugrándozást.



2005. december 29. 20h

Mitsoura / multimédia koncert 

Harmadszor zárjuk Miczura Mónika zenei produkciójával koncertévadunkat. A spirituális élménnyel is felérő Mitsoura album élő előadása mind zeneileg, mind képileg felemelő estet ígér a nézőknek. Az indiai zenei hatások és a zenekar mögött látható, képzőművészek által készített hatalmas motívumok varázslatos világba repítik el a hallgatóságot. A koncerten a 2003-as album szerzeményei mellett a zenekar készülő új lemezéről is hallható lesz néhány dal.



2005. december 30. 20h

Tessék választani!- Litera előszilveszter / irodalom, buli

"nincs középút, vagy: vagy-vagy vagy, vagy: nem vagy vagy-vagy." (G. L.)
Egyfelől van az, hogy válaszd önmagad. Ez a tiszta képlet - ezen túl minden csak bonyolultabb. Válassz életformát. Párt és pártot, stílust, szakmát, saját halált. Mosóport és autómárkát, csengőhangot, kotonfajtát, írói álnevet. Hogy milyen letenni a voksot valami mellett, vagy esetleg egy életre szólóan, visszavonhatatlanul dönteni: a litera hagyományos előszilveszteri fesztiváljának íróvendégei erre keresik a választ.

Felolvas: Dragomán György, Esterházy Péter, Fáy Miklós, Gordon Agáta, Parti Nagy Lajos, Szerbhorváth György, Szilasi László.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ