Nemzetközi néptáncfesztivált rendeznek Szegeden
Dátum: 2018. június 14., csütörtök, 18:50

Hat külföldi együttes, mintegy kétszázötven vendég táncos részvételével rendeznek július 4-től nemzetközi néptáncfesztivált Szegeden.

Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának tagja a fesztiválról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, több tucat pályázó külföldi együttes közül választották ki azt a hatot, amely bemutatkozhat a Tisza-parti városban.

A szakember szerint igazi kuriózumnak ígérkezik a Costa Ricából érkező Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes, mivel közép-amerikai társulat még soha nem szerepelt a több mint ötvenéves fesztiválon. Évtizedekkel ezelőtt jártak baszk táncosok Szegeden, most a Gero Axular Dantza Taldea vendégszerepel majd a rendezvényen.

A polgárosult városias folklór képviselője a Hollandiából érkező Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek, a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica.

A magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli - tette hozzá Roboz István.

A fesztivál minden programja ingyenes, és igyekeznek minél közelebb vinni a közönséghez a néptáncot, így számos szabadtéri programot tartanak. A rendezvény a hagyományokhoz híven menettánccal indul, melyen Szeged központjában mutatkoznak be a résztvevő együttesek. A fesztivál gáláját július 7-én a Nagyszínházban tartják, az esten adják át a fesztivál elismeréseit, a szegedi papucs díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ