CAFe Budapest - Tánckoncerttel készül a Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra
Dátum: 2018. október 2., kedd, 9:46

A kulturális apokalipszis utáni világba kalauzol a Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra közös produkciója, a Rezonancia 451 - Az újjászületés, amely október 16-án debütál a Várkert Bazárban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Magyarország első szimfonikus hibrid kamarazenekara, a Fugato Orchestra, valamint a koreográfiáiban a néptáncot speciális tánctechnikaként alkalmazó Duna Táncműhely közös tánckoncertje Alpár Balázs zeneszerző műveire épül - olvasható a darab MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

"Az előadásba beválogatott korábbi szerzeményeimben, valamint a kifejezetten ehhez a darabhoz írt zenéimben is egyfajta egyensúlyt keresek ellentétesnek vélt stílusok, érzelmek, gondolatok között" - idézi a közlemény a zeneszerzőt, aki szerint a darabban találkoznak, konfliktusba kerülnek, majd harmóniára törekednek a különféle jellemvonások, temperamentumok képviselői.

Alpár Balázs szerint az ellentétpárok, mint például a káosz és a rend, a könnyedség és az elmélyülés, egy-egy zenei műfaj karakterjegyein keresztül jelennek meg. A kamara-szimfonikus filmzene, az elektronika, a jazz és a világzene is szervesen beépül a Fugato hibrid zenei világába.

A Rezonancia 451 - Az újjászületés történetében a kulturális apokalipszis után a hamuból újjászületve találkozik egy maréknyi magányos lélek. Mindannyian más-más karakterek, különböző értékek, hagyományok, életstílusok és műfajok képviselői.

A jövő telepeseinek szimbólumai, közös létezésük azonban feszültséget és konfliktust teremt. Túlélésük záloga, hogy megtalálják szerepüket, és felismerve erősségeiket közösen alakítsanak ki egy egyensúlyra épülő, új világot.

"Az előadás tematikája alkotói pályafutásom ars poeticáját fogalmazza meg: az értékek átmentésének fontosságát" - idézte Juhász Zsolt, a darab koreográfus-rendezőjének szavait a közlemény.

Az előadás során a zenészek és a táncosok között interakció alakul ki, és maga a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik. A zenei hangulatokból kiindulva, a színház és a tánc révén egyedi színpadi világ születik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ