Tizennégy együttes az 50 éves Szekszárdi Néptáncfesztiválon
Dátum: 2018. november 13., kedd, 20:30

Tizennégy együttes lép színpadra a hétvégén a Szekszárdi Néptáncfesztiválon, amelyet először 50 éve, 1968-ban rendeztek meg a tolnai megyeszékhelyen.

A idei versenyprogramban a házigazda szekszárdi Bartina táncegyüttes mellett három budapesti csoport, a pécsi Misina és Mecsek, a siófoki Balaton, valamint a szécsényi Palóc néptáncegyüttes is fellép a Babits Mihály Kulturális Központban, és mások mellett bemutatkozik a békéscsabai Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes.

A fesztivált alapító Szabadi Mihály koreográfus az MTI-nek elmondta: az 1960-as években négy tájfesztivált indítottak a jó teljesítményt nyújtó, de az országos megméretésekhez még nem érett együttesek számára, ezek közül csak a szekszárdi maradt fenn. "A fesztivál szakmai jelentősége már nagyobb, mint indulásakor, a megerősödött táncházmozgalom színvonalas rendezvényévé vált, amelyen fiatal alkotók próbálják ki magukat" - mondta.

Az egymillió forint összdíjazású fesztivál kiírása szerint a csoportoknak színpadra kell állítaniuk egy, a dunántúli táncdialektushoz tartozó vagy egy nemzetiségi táncanyagot feldolgozó koreográfiát. A programban alapi, somogyi, gömöri, dunaszekcsői, mátrai és több erdélyi - ördöngösfüzesi, vajdaszentiványi, györgyfalvi - táncok szerepelnek, Békéscsabáról két román nemzetiségi koreográfiát is láthat a közönség.

A zsűri díjazhatja a koreográfiát, a zenét, az együttesek és a táncos teljesítményét; a szombaton kezdődő, kétnapos programot az Állami Népi Együttes műsora és táncház zárja majd, amelyen a Tarsoly zenekar zenél.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ