Huszonnégy előadás és kilenc premier a Budapest Táncfesztiválon
Dátum: 2019. január 16., szerda, 15:49

Összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között a 2019-es Budapest Táncfesztivál, amelynek nyitógálája a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris parkban lesz.

A fesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM - Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. Egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló előadással érkezik Budapestre a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, valamint először lép fel Magyarországon a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez - hangsúlyozta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Hozzáfűzte: a február 15-i zártkörű nyitógála után a nagyközönség először másnap veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A nyilvános ünnepi esten, amelyet február 17-én megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra terveztek és építettek át, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt fog tudni fogadni - hangsúlyozta Ertl Péter. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett ú előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: a hitről szóló, Credo című darabot eredetileg 1968-ban mutatták be Tallinnban, nem sokkal később azonban betiltották a Szovjetunióban.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán. Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadással mutatkozik be az új Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes - emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a társulat vezetője.

A Magyar Nemzeti Balett Turning point címmel a társulat klasszikus repertoárjából összeállított balettgálával készül a fesztiválra, emellett a Threestyle című új modern estje neves külföldi koreográfusok munkáit mutatja be - hangsúlyozta Solymosi Tamás, a társulat igazgatója.

Ertl Péter kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Imre Zoltán Programja keretében négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadás mutatkozik be a fesztiválon a Nemzeti Táncszínház kistermében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ