Nőnap - Két kiemelkedő női koreográfust mutat be a Hagyományok Háza néptáncsorozata
Dátum: 2019. március 8., péntek, 8:40

A Hagyományok Háza előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba, nőnap alkalmából a sorozat márciusi programjában két női alkotó, Györgyfalvai Katalin és Nemes Szilvia műveit mutatják be vasárnap.

Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó, Györgyfalvai Katalin emblematikus koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy még aktívan alkotó koreográfus, Nemes Szilvia műveit mutatják be.

Nemes Szilvia táncművész, koreográfus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában úgy fogalmazott: bármi, ami az ember életéhez köthető, legyen szó akár egy régi témáról vagy akár a mai ember életében előforduló probléma felvetésről, azt a színpadon meg lehet fogalmazni a néptánc nyelvén. "Ez az est is erre tesz kísérletet, legyen szó egy párkapcsolati témáról, vagy akár a nők mai helyzetéről" - fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a hivatásos néptáncszakmában a színpadi néptáncművészet területén rövid időn belül próbálnak a folklór több területére is kitekinteni a koreográfia kapcsán. A táncszínház műfaja mai témákat boncolgat a néptánc mint kifejező eszköz erejével.

Mint mondta, a műsorban látható egyik koreográfiájának erős inspirációja a szellemi folklórban megjelenő paraszt dekameron történet.

A színpadon a múlt és a jelen "megidézésében" a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek is közreműködnek. A koreográfiák bemutatása után pedig lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ A tudatlanságnak csak egy takarója van: a nyelv; minek azt mozgatni?"
Mikszáth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ