Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:12

Újabb Balanchine-koreográfiát is bemutat a Magyar Nemzeti Balett pénteken az OMG (Oh My God!) című balettesten a budapesti Erkel Színházban.

Az esten a Sylvia Pas de Deux című darabot a másik Balanchine-koreográfia, a Csajkovszkij zenéjére komponált Téma és variációk, majd Harald Lander Etűdök című koreográfiája követi. Az Opera Zenekart Kollár Imre vezényli - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

A három produkció a 20. század derekán, 1947 és 1950 között született. George Balanchine 1950-ben bemutatott, 13 perces Sylvia Pas de Deux-je Léo Delibes Sylvia című egész estés balettjének zenei részleteire készült, és a klasszikus balett által gyakran alkalmazott pas de deux, azaz kettős felvonultatására vállalkozik. A Téma és variációk a klasszikus balett elemeit különböző változatokban bemutató, úgynevezett szimfonikus balett. A műfaj nehézségeiről és a vele járó küzdelem szépségeiről szól Harald Lander Etűdök című darabja, amely Carl Czerny kompozíciókra készült Knudage Riisager zenekari hangszerelésében.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ