Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:12

Újabb Balanchine-koreográfiát is bemutat a Magyar Nemzeti Balett pénteken az OMG (Oh My God!) című balettesten a budapesti Erkel Színházban.

Az esten a Sylvia Pas de Deux című darabot a másik Balanchine-koreográfia, a Csajkovszkij zenéjére komponált Téma és variációk, majd Harald Lander Etűdök című koreográfiája követi. Az Opera Zenekart Kollár Imre vezényli - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

A három produkció a 20. század derekán, 1947 és 1950 között született. George Balanchine 1950-ben bemutatott, 13 perces Sylvia Pas de Deux-je Léo Delibes Sylvia című egész estés balettjének zenei részleteire készült, és a klasszikus balett által gyakran alkalmazott pas de deux, azaz kettős felvonultatására vállalkozik. A Téma és variációk a klasszikus balett elemeit különböző változatokban bemutató, úgynevezett szimfonikus balett. A műfaj nehézségeiről és a vele járó küzdelem szépségeiről szól Harald Lander Etűdök című darabja, amely Carl Czerny kompozíciókra készült Knudage Riisager zenekari hangszerelésében.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A nevetés bölcsebbé tesz bennünket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ