Volf Katalint választották a MTE művészeti vezetőjének
Dátum: 2019. április 1., hétfő, 11:54

Kiemelkedő alkotókkal bővül a művészeti vezetői és tanácsadói kör a Magyar Táncművészeti Egyetemen (MTE): augusztustól Volf Katalin lesz az intézmény művészeti vezetője, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin pedig ezentúl a Művészeti Tanács külső tagjaként segíti az egyetem munkáját.

Az MTE pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Bolvári-Takács Gábor rektor elmondta: a szenátus valamennyi tagjának egybehangzó döntésével választották Volf Katalint a most létrehozott művészeti vezetői munkakör betöltésére.

Mint mondta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész augusztus 1-jétől egy évig látja el az új funkciót, amelyet az eddigi rektorhelyettesi feladatok egy részének leválasztásával hoztak létre, így biztosítva az egyetemi feladatok optimális ellátását.

Volf Katalin az MTI-nek elmondta, hogy művészeti vezetői tevékenységének első időszakát Szakály György rektorhelyettessel karöltve végzi.

A szenátus a rektor javaslatára létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács külső tagjainak intézményét. A külső tagokat a rektor kéri fel, az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze cím viselői, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balettművészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében, szakmai vizsgáinak bizottságaiban és részt vállalnak a hallgatók nemzetközi megmérettetésekre való felkészítésében - mondta a rektor.

Az egyetem két eseménynek is társszervezője: a táncos műfajokat országosan népszerűsítő Nagy Táncválasztónak, továbbá a VII. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenynek.

A Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált március 31. és április 5. között rendezik meg Budapesten. Az Eurotánc Alapítvány szervezésében, az MTE együttműködésével megvalósuló eseményről Bokor Roland, a rendezvény alapító igazgatója elmondta: 25 éve szervezték meg először a versenyt, amely az idén 7. alkalommal valósul meg. A rendezvényre 14 országból 48 versenyző jelentkezett, az egyetemről tíz fiatal nevezett. A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektorhelyettese.

Elmondta: a rendezvény szombaton indul. A verseny elődöntőit március 31-én és április 1-jén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják. Az esemény keretében április 2-án egyetlen alkalommal levetítik a The White Crow - Rudolf Nurejev élete című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A verseny középdöntőjét április 3-án, szintén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják, az április 4-i döntőnek pedig a Nemzeti Táncszínház ad otthont. A verseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban rendezik meg.

Mint elhangzott, a Nagy Táncválasztó ötlete Török Jolántól, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége elnökétől származik. Az április 28-án, vasárnap zajló eseményhez a budapesti székhelyű MTE mellett öt vidéki nagyváros, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged is csatlakozik. A "Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!" szlogennel meghirdetett programot a tánc világnapja alkalmából az MTE és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége közösen hívta életre.

Az eseményen ingyenes workshopok, nyilvános táncórák és mintegy száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja az érdeklődőket, akik előzetes regisztráció alapján megismerhetik és ki is próbálhatják a különféle táncstílusokat. A szervezők célja a táncműfajok megismertetésen túl a tánc és a mozgás széles körben való népszerűsítése. A programban táncfilmvetítés, táncbemutató, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott.

Péli Nagy Kata főszerkesztő a negyedévente megjelenő Táncművészet című folyóiratról elmondta: a címlapon a táncművészet új otthona, a Nemzeti Táncszínház szerepel és az új épületről olvashatnak a lapban, amelyben a Magyari Anita balettművésszel készült interjú és a Kun Zsuzsa balettművésszel, balettmesterrel készült utolsó interjú is helyet kapott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ ...van számomra valami mélységesen megható az óriási embertömegekben, amelyek azok irányítását követik, akik nem hisznek az emberiségben"
Whitman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ