Gálaesttel és díjátadóval ünnepelt a táncszakma a tánc világnapján
Dátum: 2019. április 30., kedd, 13:21

Gálaestet rendezett a tánc világnapján a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hétfőn este a Müpa Fesztivál Színházában, ahol az ünnep alkalmából táncszakmai díjakat is átadtak.

Pártay Lilla táncművész, koreográfus az elismerések átadása előtt emlékeztetett arra, hogy a tánc világnapja a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapjához, április 29-hez kötődik, és 1983 óta minden évben ezen napon tartják meg világszerte.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte, hogy 1992 óta ünneplik Harangozó Gyula-díjjal azokat, akik a legtöbbet tették Magyarország táncművészetéért, idén március 15-én pedig kétszer annyi személy nyerhette el a díjat, mint a korábbi években.

Az idei díjazottak az elismerés mellett a gálaesten egy-egy szobrot - Krasznai János alkotását - is átvehettek Fekete Pétertől, az államtitkárság tervei szerint pedig ezentúl a Harangozó Gyula-díj minden kitüntetettje megkapja majd a kisplasztikát.

A gálaesten átadták az évad legjobb női, illetve férfi táncművészének járó elismeréseket, az évad legjobb végzős növendéke, az évad legjobb pályakezdő táncművésze, továbbá az évad legjobb alkotója díjakat. Átvették az elismeréseiket A Táncművészetért díj, A Táncoktatásért díj, valamint A Tánctudományért díj kitüntetettjei, kiosztották továbbá az idei életműdíjakat és posztumusz életműdíjakat is.

Az Imre Zoltán Alapítvány díját, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díját, valamint a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat szintén a tánc világnapi gálaesten adták át.

A gálaműsorban ezúttal is az előző év díjazottjai léptek fel, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett.

A gálaest rendezője Bozsik Yvette táncművész, koreográfus volt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ