Világhírű kínai társulat előadása a Nemzeti Táncszínházban
Dátum: 2019. május 9., csütörtök, 10:36

5 & 9 címmel mutatja be szerdán este különleges előadását a világhírű Tao Dance Theater kínai kortárstánc társulat a Nemzeti Táncszínház nagytermében.

"A befelé forduló, meditatív, repetitív mozdulatokból álló keleti táncművészet nagyon más, mint amit itthon a közönség megszokott. A számmal ellátott művek szerzője, Tao Je, a társulat egyik alapítója, vezetője és koreográfusa úgy tartja, a cím eleve meghatározó, míg ő azt szeretné, hogy csak a mozdulatok varázsa hasson a nézőre" - mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

A magyar közönség kedden láthatta először a különleges produkciót, bár a Tao Dance Theater két évvel ezelőtt már járt Budapesten a Numerical Series (Számsorok) című sorozata másik két darabjával. A 2008-ban alakult társulat darabjait a körkörös mozgásokból épülő, egyéni táncstílus jellemzi. A Tao Dance Theater több mint negyven országban turnézott, több száz fesztiválon vett részt.

Mint elhangzott, az 5-ös darabban öt, a 9-esben kilenc táncművész dolgozik együtt, az első meditatívabb, összefonódva, egymáshoz láncolva játszanak, a másodikban nagyon dinamikusan végigdolgozzák a 35 percet a különleges avantgárd zenére, amelyet Hsziao Ho szerzett.

A szerda esti előadáson a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából a budapesti kínai nagykövetségről is lesznek vendégek. A 2001-ben alapított Nemzeti Táncszínház új épületét február 25-én nyitották a Millenáris parkban, a társulat akkor költözhetett be négy év átmeneti időszak után.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."
Daumer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ