Idén is megrendezik a Tánc Fesztiválját május végén Veszprémben
Dátum: 2019. május 17., péntek, 14:38

Idén is megrendezik a Tánc Fesztiválját május 22. és 26. között Veszprémben.

Az ötnapos programsorozat kortárs táncművészeti előadásokat vonultat fel - közölte a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a rendezvény művészeti vezetője.

Krámer György elmondta, hogy három helyszínen látható majd a fesztivál 12 produkciója. A veszprémi Hangvilla rendezvényközponton kívül a város Haszkovó lakótelepén található Agóra kulturális központ és a Várpalota Inota városrészén lévő Retro Színház ad helyet az előadásoknak.

A fesztivál nyitórendezvénye már idén az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program jegyében zajlik majd - tette hozzá Krámer György, emlékeztetve arra, hogy 2023-ban Veszprém viselheti majd a címet. A Haszkovó Live című program a lakótelepen élőket szólítja meg a helyben rendezett ingyenes előadásokkal: az Agóra előtti téren lesz látható Gergye Krisztián Társulatának Ha mi árnyak című darabja és Ladányi Andrea Lost Angel - LA című élőzenés produkciója.

Az Agóra színháztermében május 22-én a Frenák Pál Társulat Frisson című előadásával lép fel, másnap pedig Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt osztrák balerina közös produkciója, a Kokoschka babája várja a közönséget.

A fesztivál fő helyszínén, a belvárosi Hangvilla rendezvényközpontban május 23-án a Duda Éva Társulat Utópia című produkcióját láthatják a nézők, másnap a Közép-Európa Táncszínház előadásai kerülnek színre. Május 25-én a Győri Balett társulata adja elő a Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesebalettet, a Pataky Klári társulat előadásában pedig a Mint egy táj című produkciót láthatják az érdeklődők.

A fesztivál utolsó napján a Hangvillában az I hear you - Veled vagyok című táncelőadás látható majd Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint zenéjével, a Magyar Táncművészeti Egyetem a Jövő csillagai című darabot mutatja be, a program végén pedig díjkiosztót és gálaestet rendeznek, amelyen bemutatják M. Tóth Géza új, Matches című filmjét.

A fesztivál harmadik helyszínén, az inotai Retro Színházban május 24-én a Dart Társulat, másnap a Székesfehérvári Balett Színház lép közönség elé - tette hozzá a művészeti vezető.

Vándorfi László fesztiváligazgató a programsorozat összművészeti jellegét hangsúlyozta, hiszen a zene, a mozgás és a szöveg együttesen hat a nézőkre.

Mint elmondta, a fesztivál zsűrijének tagja idén Jorma Uotinen finn táncos, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter színházigazgató, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ