Tizenhárom táncegyüttes lép fel a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon
Dátum: 2019. május 24., péntek, 5:58

Három kontinens tizenhárom táncegyüttese, közte a 45 éves fennállását ünneplő Nyírség Táncegyüttes is fellép az augusztusi 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

Az augusztus 15. és 21. között megrendezendő eseményre Bulgáriából, Brazíliából, Kolumbiából, Indiából, Indonéziából, Mexikóból, Szerbiából, Thaiföldről és Oroszországból érkeznek tánccsoportok, illetve gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek - mondta Demarcsek György, a szervező Nyírség Néptáncegyüttes vezetője az eseményt beharangozó keddi nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A hazai néptáncos vonalat az Újfigurás, a Szabolcs, az Igrice és az idén negyvenöt éves Nyírség Néptáncegyüttes képviseli - tette hozzá a szakmai vezető.

Demarcsek György elmondta, az 1974-ben alakult táncegyüttes az ország egyik legsikeresebb és legismertebb amatőr tánccsoportjává nőtte ki magát. A jubileum alkalmából november végéig tartó programsorozatot indított a Nyírség: ennek részeként februárban a Táncfarsangon a tavaly decemberben bemutatott új, a Szépanyám szőtte című műsorukat állították színpadra, márciusban a budapesti Néptáncantológián mutatkoztak be a györgyfalvi táncaikkal, de részt vesznek a Nyírség "alapbázisának" tekinthető Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola május végén megrendezendő jubileumi gálaműsorán. Az együttest nyáron több belföldi és külföldi vendégszereplésre hívták meg, ezek között spanyolországi és székelyföldi fellépés is szerepel.

A Nyírség emellett fellép az októberi Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválon, az ötévenként tartott nagyszabású gálaműsort pedig november 30-án rendezik meg a nyíregyházi Continental Arénában - tette hozzá az együttes vezetője.

Demarcsek György a sajtótájékoztatón elmondta, megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület, amely a magyar és nemzetiségi tánc és zenei hagyomány megőrzését és népszerűsítését tűzte ki célul. A szakmai érdekképviseleti feladatokat ellátó és kulturális rendezvényeket támogató szervezet megyeszerte táncházakat és "csárdás tanodát" indít a fiatalok számára, de részt vesz a nagyrendezvények és fesztiválok megszervezésében is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ