Kárpátalján, Felvidéken és Magyarországon vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes
Dátum: 2019. június 5., szerda, 9:29

Kárpátalján, Felvidéken és Magyarországon vendégszerepel június második hetében a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat. című előadással - közölte kedden az erdélyi intézmény.

Az Ivácson László rendezte produkció június 11. és 18. között öt településen is látható lesz, az ukrajnai Ungváron, a szlovákiai Zselízen, valamint Pápán, Balatonakalin és Győrben. A sepsiszentgyörgyi hivatásos táncegyüttes az egyik legnagyobb magyar táncművészeti rendezvényen, a 15. Magyar Táncfesztiválon lép színpadra Győrben, a népszerű folklórműsort június 17-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében mutatják be.

A Vágják az erdei utat... című folklórelőadás keserű-édes emlékezés, táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a Küküllő menti, a Sajó menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt száz évet vissza az időben.

Az előadás felidézi az első világháború korát, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely "alkotásra" szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után ugyanis hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát - olvasható a közleményben.

A vendégszereplés létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Csoóri Sándor-programon keresztül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ