Az Anna Kareninát mutatja be a Győri Balett
Dátum: 2019. november 11., hétfő, 6:46

Az Anna Kareninát mutatja be a Győri Balett: a premiert szombaton a Győri Nemzeti Színházban láthatja a közönség, december közepén pedig a Művészetek Palotájában tartják a darab budapesti bemutatóját.

Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője két év után állítja ismét színpadra Tolsztoj regényét, ezúttal a Győri Balettre szabva - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a győri bemutató a társulat 40 éves jubileumi rendezvénysorozatának záró eseményeként november 9-én lesz, a művet december 21-én mutatják be a fővárosban. Az új feldolgozásban számos fiatal táncművész kap először lehetőséget főszerep megformálására.

Az év végéig 16 előadáson látható új mű alapját a minimál zene jeles képviselőjének, Max Richternek a műveiből válogatták. A darabot Bozóki Mara díszletében Velich Rita korhű jelmezeivel mutatják be.

A 2017-es, korábbi táncszínházi feldolgozás a GG Tánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciója volt, amelynek különlegessége nemcsak a koreográfiában rejlett, hanem a szokatlan megközelítésben, Csepi Alexandra dramaturg munkájában is.

Mint a produkció ismertetőjében áll, az előadás sajátos tér-idő rendszerben, az eseményeket visszafelé elmesélve dolgozta fel a házasságon kívüli szerelem csapdájában vergődő Anna történetét. "Az alkotók a miértekre keresték a választ, a házastársi hűség, kötelesség és a más iránt táplált érzelmek összeegyeztethetetlenségének tragikus következményeit vizsgálva a három főszereplő, Anna, Karenin és Vronszkij viszonyában" - olvasható a szinopszisban.

Mint írják, Velekei László a mostani bemutató előtt szinte újratervezte a darabot. Ezúttal a társadalmi elvárások, valamint az egyének érdekei és lehetőségei között fennálló ellentétek vannak a középpontban. Mennyiben korlátozza egy pár megegyezésének lehetőségét az ellenséges közhangulat, volt-e esélye Annának és férjének a megoldások megtalálására? - teszik fel a kérdéseket az alkotók.

Hangsúlyosabb szerepet kap az anya-gyerek kapcsolat, új szereplőként jelenik meg a darabban a Végzet szürreális karaktere, amely összeköti a szálakat és jelen van a sorsfordító helyzetekben.

A darabban szereplő fiatal művészek közül Marjai Lili Anna 2013-ban végzett a Táncművészeti Egyetemen Szőnyi Nóra osztályában, és évfolyamából többedmagával a Győri Baletthez szerződött. A tavalyi Taps-díjas táncművész több kiemelt feladat után először debütálhat címszerepben Anna megformálójaként. A második szereposztásban Tetiana Baranovska táncolja a főszerepet.

Karenin megszemélyesítője az első szereposztásban Artem Pozdeev, a második szereposztásban az utóbbi időben koreográfusként is tevékenykedő Sebestyén Bálint lép színpadra. Vronszkijt az első szereposztásban Jekli Zoltán táncolja, a második szereposztásban szintén első főszerepét táncolja a Szakály György osztályában végzett Gémesi Máté, aki szintén 2013-ban szerződött Győrbe.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ