Vasárnap búcsúztatják Foltin Jolán koreográfus-rendezőt
Dátum: 2019. november 21., csütörtök, 6:58

November 24-én, vasárnap 15 órakor tartják Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze búcsúztatóját a Pesti Vigadóban - tudatta a család szerdán az MTI-vel.

Foltin Jolán temetése szűk családi körben lesz. A vasárnapi búcsúztatásra várják a barátokat, tanítványokat, tisztelőket. A közös megemlékezés után kötetlen együttléttel, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel emlékeznek a művészre.

Foltin Jolán október 27-én, életének 77. évében hunyt el. Életművét a magyar népművészethez, folklórhoz való viszonya, mély ismerete és különleges megközelítése határozta meg. Műveiben emberi történeteket, kapcsolatokat, sokszor női sorsokat fogalmazott meg: korát megelőző bátorsággal beszélt nőként a nőkről, társas és társadalmi szerepeinkről, együttélésünk vélt vagy valós szabályairól, a Kárpát-medence történelmének kiszolgáltatott emberéletekről.

Csaknem hat évtizedes aktív tevékenysége rendkívüli a magyar néptánckultúra modern kori történetében: pedagógiai és módszertani munkája teremtette meg a műfaj szervezett utánpótlásának lehetőségét, országos, sokgenerációs hálózatát. Foltin Jolán volt az egyik kitalálója és szervezője az első budapesti táncháznak.

Alkotói életének két fő színhelye és műhelye volt: a Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház, ahol több évtizeden keresztül, annak megszűnéséig alkotta olyan jelentős műveit, mint az Asszonyok könyve, a Harangok, a Lagzi, a Ki népei vagytok, a Bartók útjain vagy A tánczmester.

Életének utolsó évtizedében független alkotóként dolgozott, elsősorban tanítványaival. A Müpában 2016-ban mutatták be Elmúlik/ Táncdráma a kitelepítések idejéből című művét és 2018-ban Feketetó című előadást.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, köztük 1984-ben Erkel Ferenc-díjat, 1995-ben Kossuth-díjat vehetett át, 2002-ben elnyerte az Év Koreográfusa díjat. 2007-ben megkapta a Magyar Táncművészek Szövetsége életműdíját, 2009-ben Prima-díjat vett át. 2015-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben és Nemzet Művésze díjban részesült.

Foltin Jolánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ