Győri Balett 40 - Jubileumi album jelent meg az MMA gondozásában
Dátum: 2019. november 27., szerda, 8:04

Több száz fotóval, visszaemlékezésekkel, interjúkkal idézi fel a Győri Balett fennállásának eddigi negyven évét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által megjelentetett, Győri Balett 40 című album.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a kötet hétfői budapesti bemutatóján emlékeztetett arra, hogy a Győri Balett sikere egyáltalán nem volt biztos negyven évvel ezelőtt, ám az idő az alapítókat igazolta.

Mint kiemelte, az MMA-nak az a feladata, hogy ezeket a nagyszerű pillanatokat megmutassa azoknak is, akik eddig nem éltek együtt a Győri Balett sikerével. Elmondása szerint a mintegy 370 oldalas album egyrészt művészeti dokumentáció, de az interjúkon keresztül a személyes megéltség is része a könyvnek.

Az MMA két éve alapított önálló könyvkiadót, az azonban "gyermekkora" ellenére képes volt olyan kötetet produkálni, amely méltó összefoglalása a Győri Balett negyven évének - mutatott rá Kucsera Tamás Gergely.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondta: a világban kevés együttes van, amelyről ilyen csodálatos könyvet adnak ki. Mint emlékeztetett, évfolyamtársaival a Táncművészeti Főiskolán már 1975-től elkezdtek gondolkodni egy saját társulat alapításán.

"Ez az évfolyam úgy élt együtt, mint egy nagy család, és az mondtuk, együtt akarunk maradni és Markó Ivánt akarjuk vezetőnknek" - idézte fel.

Kiss János hozzátette, Győrben ekkor épült egy nagy színház, ezért azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy innen hódítsák meg a világot.

Bombicz Barbara balettművész, a társulat alapító tagja elmondta, hogy Markó Iván már a főiskolán is készített nekik koreográfiát, majd a Győri Balett révén olyan lehetőségekhez jutottak, hogy "túlteljesíthették" magukat.

Markó Iván és felesége, Judit minden szempontból vigyáztak a társulat tagjaira, míg Markó 1991-ben el nem hagyta az együttest. "Akkor váltunk nagykorúvá, akkor kezdtünk koreografálni, rendezni" - jegyezte meg Bombicz Barbara.

Kiss János hozzátette, hogy óriási trauma volt Markó Iván távozása, de a győriek ragaszkodtak a társulathoz, és a táncosok mertek hinni egymásban. Első darabjukat a Népstadionban mutatták be II. János Pál pápa jelenlétében, 50 ezer néző előtt - idézte fel Kiss János, hozzáfűzve: az újrakezdés így végül pápai áldással indult.

Major Rita tánctörténész hangsúlyozta: a Győri Balett az első perctől kezdve nagyszerű társulat volt, amely Magyarországon tánctörténeti revelációnak számított. Nemcsak nézőként tudott jelen lenni a közönség, hanem át is élhette az előadásokat - szólt az együttes sikerének titkáról, hozzátéve: kritikustársaival versengtek azért, hogy írhassanak a Győri Balettről.

Bánkuti András fotóművész, a kötet képszerkesztője és egyik fotográfusa elmondta, háromszáznál is több felvétel került az albumba.

Ritka egy együttes történetében, hogy még meg sem alakult, de már elkezdik fényképezni - jegyezte meg: Urbán Tamás ugyanis már a főiskolán számos képet készített a leendő társulatról.

A Győri Balett eddigi négy évtizedének történetét áttekintő albumba olyan neves fotográfusok felvételei kerültek, mint például Keleti Éva, Benkő Imre, Féner Tamás vagy Eifert János - tette hozzá Bánkuti András.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ