A test mestere a Trafóban
Dátum: 2006. december 8., péntek, 13:19
A mozdulatok tökéletes folyékonysága, a táncnyelv kimeríthetetlen lehetőségei, a fény és koreográfia nemesen egyszerű, mégis teljes összhangja jellemzi Russell Maliphant koreográfiáit. Társulatával a fizikalitást, a szabadesésben és a megállíthatatlanul áramló energiában rejlő potenciált kutatja és teremt egy lenyűgözően gazdag és intim mozgásanyagot. „A test mestereként” elhíresült koreográfus új társulatával és rendkívül gazdag programmal, egy három részből álló esttel érkezik ismét Magyarországra!

                           február 9-10. / 20-órakor    Trafó
Russell Maliphant Company (UK):Transmission, Push, Flux



Russell Maliphant 1996-ban alapította meg társulatát és vált az évek során a brit táncélet meghatározó alakjává. A koreográfus elsősorban kifinomult testhasználatáról ismert, munkáiban a klasszikus és kortárs tánctechnikák mellett a jóga, a brazil capoeira, a kínai tai chi és a kontakt improvizáció elemeit is ötvözi. Táncnyelvében meghatározó a forma és a dinamika, koreográfusi ars poeticájában jelentős szerepet kap a mozdulat, a fény és a zene közötti kapcsolat kutatása. Több mint tíz éve állandó alkotótársa, Michael Hulls fénytervező, akivel a mozgás és a fény interakcióján alapuló „közös nyelv” kialakításán dolgoznak. Együttműködésüket Angliában számos díjjal (többek között Time Out Award) jutalmazták.

Russell Maliphant koreográfusként és előadóként egyaránt komoly múltra tekint vissza: mielőtt önálló alkotói pályára lépett volna, olyan neves társulatokkal és művészekkel dolgozott együtt, mint a DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company és Rosemary Butcher. Saját társulatán kívül olyan jelentős együttesek számára is koreografált, mint az izraeli Batsheva társulat és a francia Ballet de Lorraine, jelenleg a nagy presztízsű londoni színház, a Sadler’s Wells társult művésze.


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ